Grad YSLAJDER

POČETAK RADA POSTROJENJA ZA VODU KOČI ADMINISTRACIJA

ZRENJANIN – Mnogi građani su danas iskoristili priliku da se u okviru „Otvorenih vrata“ na licu mesta upoznaju sa radom zrenjaninskog postrojenja za preradu vode iz gradskog vodovoda, ali i da postave niz pitanja.

 

 

Od svih pitanja najvažnije je bilo kada će konačno u cevima zrenjaninskog vodovoda biti voda koja je dozvoljena za piće i pripremu hrane. Na njega su odgovarali Nenad Obradović, direktor kompanije „Synertech“, koja je izgradila postrojenje i upravlja njime, kao i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević.

 

-Mi smo završili kompletnu tehničku kontrolu postrojenja i dokazali parametre u akreditovanim laboratorijama. Ispunili smo sve tehničke uslove za puštanje vode u sistem a sve to prati i obimna dokumentacija i atesti za opremu. Sve je to pre mesec dana predato i očekujemo za par dana upotrebnu dozvolu. Međutim, sanitarna inspekcija iz Pokrajine, sa obrazloženjem da ne možemo da se bavimo komunalnom delatnošću, zabranila nam je rad. Oni su to učinili zadirući u nadležnost Ministarstva građevine, koje ima tumačenje da mi možemo da se bavimo uslužnom delatnošću prerade vode, za JKP „Vodovod i kanalizacija“, i da ono  što radimo nije komunalna delatnost već usluga – objasnio je Obradović, naglašavajući da je pre desetak dana bilo najava da je problem prevaziđen i da će sve biti rešeno za 48 sati.

 

 

Ipak, rešenja još nema, a na pitanje šta će činiti ako bude morao da obustavi preradu vode kratko je saopštio.

 

-Sledi faktura koju ću da prosledim Pokrajinskom sekretarijatu, jer postrojenje mora da radi. Nas svaki dan zastoja košta preko četiri hiljde evra – naglasio je Obradović.

 

On je podsetio da je kompletan tenderski proces pročešljan višestruko, od najnižeg do najvišeg nivoa, i da nigde nije „zapelo“, čak nijedne primedbe nije bilo.

 

-Ni Vlada Srbije, ni nadležno ministarstva nisu imali primedbi, a Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nas sada koči. Mora da se vidi o čemu se tu radi – istakao je Obradović.

 

On je naglasio i da postrojenje košta četiri puta jeftinije nego što je to bilo predviđeno raskinutim ugovorom sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik“.

 

 

I Ivan Dević je naglasio da sada priču o zdravoj pijaćoj vodi koči sukob nadležnosti, a ne problem ispravnosti prerađene vode, i izrazio je očekivanja da će sve biti prevaziđeno u narednim danima.

 

-Za nas je bitno da ste se uverili da postrojenje radi, da prerađuje vodu i da sve analize pokazuju da su rezultati izvanredni. Mirno čekamo trenutak kada će zabrana upotrebe vode za piće biti skinuta – naglasio je Dević.

 

On je na pitanje o potencijalnoj ceni vode kada bude ponovo ispravna, odgovorio da o tome odlučuju Gradsko veće i Skupština, ali i da je nerealno očekivati da ona ostane ista.

 

-Mi smo samo predložili tri varijante, prvi segment je da se postojećim troškovima koje ima „Vodovod“ pridoda cena prepade vode od 28 evro centi. Druga varijanta je tarifni sistem i da do pet kubika cena ostane ista, a da se koriguje cena preko te potrošnje. Treći model je da se i jednom delu naselja oko grada povisi cena za vodu i da se ona uproseči – istakao je Dević.

 

Među prisutnim građanima bili su i odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i Demokratske stranke, koji su imali veliki broj pitanja i o tehničkim detaljima i o razlozima za kašnjenje u odnosu na ugovorene rokove. Bile su tu i dve studentkinje koje su na ETF u Novom Sadu završile smer za zaštitu voda, i koje su došle da se raspitaju o mogućnostima za zaposlenje. I za njih je bila iznenađujuća vest da u celom postrojenju radi samo devet stalno zaposlenih, jer je ceo proces automatizovan.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • O vidi i Alisa Kockar je bila u fabrici vode. Pitam je kad ce biti ponovo klupe kod njene zgrade?

 • „Treći model je da se i jednom delu naselja oko grada povisi cena za vodu i da se ona uproseči – istakao je Dević.“
  BRAVO DEVIĆU!!!
  SVAKA ČAST NA „REŠENJU“!!!
  TO JE „OPROBANI MODEL“, KOJI „USPEVA“, JER SE SELA NE BUNE, SA CENOM PLINA, GDE SE TAKOĐE CENA „UPROSEČUJE“!!!
  SELA TROŠE PLIN, BEZ GUBITAKA, A grad IMA GUBITAKA NA MREŽI, OD TOPLANE DO POTROŠAČA, PA SE SVE TO PREBIJE PREKO, ODLIČAN IZRAZ, „UPROSEČAVANJA“!!!
  TEŠKO SELIMA OKO grada, DOK GA TAKVI VODE!!!
  REŠENJE JE DA SE SELA „PRETVORE“ U OPŠTINE!!!
  Pozdrav iz Elemira!