Grad Vesti Zrenjanin

Ovo je zgrada Hranimira Kupusarevića, njen vlasnik bio je i Anton Bolesni

zgrada hranimira kupusarevića

Zgrada Hranimira Kupusarevića nalazi se u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića 41 i spada u spomenike kulture.

 

Mnogi od nas svakodnevno prolaze pored ovog objekta, a da uopšte i ne znaju da se ovako zove.

 

Zgrada je ime dobila po prvom vlasniku Hranimiru Kupusareviću, trgovcu i proizvođaču sapuna.

 

Pretpostavka da je spratna zgrada podignuta još u prvoj polovini 19. veka ima osnova. Porodica Kupusarević je u svoje vreme bila imućna i politički istaknuta, a njen najznačajniji član bio je Hranimir – trgovac i gradski senator. Značajnu ulogu imao je u revoluciji 1848. godine kada je bio jedan od osam istaknutih Bečkerečana – učesnika u Majskoj skupštini.

 

Pročitajte još: Srušena kuća koja je predstavljala ruglo i opasnost po građane (Foto)

 

“Po nekim izvorima, u ovoj kući је prе 1848. gоdinе оdsеdао pаtriјаrh Stevan Strаtimirоvić. Pouzdano se zna da je na ovom mestu 1875. godine postojala spratna zgrada čiji je vlasnik bio sin Hranimira, Nikola Kupusarević. Najverovatnije je kаsniје prеprаvlјеnа dоbivši bоgаtiје оdrаđеnu fаsаdu sа еlеmеntimа nеоbаrоkа. Zgrada je bila obogaćena dekorativnim balkonom koji se nalazio na sredini fasade, ali je on uklonjen u nekim ranijim intervencijama na objektu”, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

U 20. veku zgrada je bila u vlasništvu trgovca Antona Bolesnog, koji je u prizemlju imao svoju gvožđarsku radnju. On je 1927. godine izvršio adaptaciju zgrade prilagodivši prostor tadašnjim savremenim potrebama poslovanja. To se odrazilo i na izgled prizemlja ulične fasade, kada ono dobija nove drvene portale i izloge.

 

Fasada je obnovljena prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin 2005. godine, kada je prizemni deo u zakup uzela jedna banka.

 

zgrada hranimira kupusarevića
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Podeli članak
sinovoz
FAM