Grad

OSVANULE NALEPNICE NA GROBNIM MESTIMA

ZRENJANIN – Zbog pitanja koja građani postavljaju u poslednje vreme, a tiču se pojave nalepnica na pojedinim grobnim mestima, kontaktirali smo Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ da proverimo o čemu se radi.

Dragan Gaborov
Dragan Gaborov

– Sa osobom koja sahranjuje svog bližnjeg najpre potpisujemo ugovor o obaveznom desetogodišnjem počivanju po kojem se naknada za korišćenje grobnog mesta (pojedinačnog) godišnje plaća 577 dinara. Ukoliko se desi da neko ne izmiruje svoje obaveze, nakon tog desetogodišnjeg počivanja, osobi sa kojom je ugovor potpisan, šalje se opomena na kućnu adresu. Kod korisnika koji se ne oglase ni posle slanja nekoliko opomena, na nadgrobne ploče postavljamo nalepnice na kojima piše da se korisnik grobnog mesta obavezno javi Pogrebnoj službi, odnosno u prodavnicu naše pogrebne opreme, kako bi izmirio svoje obaveze – objašnjava tehnički direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Dragan Gaborov.

Ukoliko se korisnik grobnog mesta ne pojavi i nakon obaveštenja putem nalepnice (u ovom trenutku nalepnice su postavljene na spomenicima na Temišvarskom, a uskoro će biti postavljane i na Tomaševačkom groblju), tada u regionalnom listu „Zrenjanin“ ovo komunalno preduzeće objavljuje spisak korisnika grobnih mesta koji treba da se jave, jer će u suprotnom, nakon roka od 60 dana, posmrtni ostaci biti ekshumirani.

– Naše preduzeće ima pravo i mogućnost, što i u ugovoru piše, da ekshumira posmrtne ostatke lica koje je sahranjeno i prebaci ga u zajedničku grobnicu, jednu od nekoliko koje imamo. U daljoj proceduri, spomen obeležje se skladišti na Novom groblju, a korisnik grobnog mesta, ako se na kraju pojavi, može da ga preuzme zajedno sa posmrtnim ostacima. Grobno mesto koje postane upražnjeno, izdaje se novim korisnicima – navodi Gaborov.

Na teritoriji grada Zrenjanina ima oko 30.000 grobnih mesta, a o svih sedam grobalja u gradu stara se JKP „Čistoća i zelenilo“. Pored gradskih, ovo preduzeće vodi računa i o tri groblja u Melencima i pruža uslugu sahranjivanja u Aradcu, Elemiru, Ečki i Lukićevu.

Sve informacije oko uređenja grobnog mesta zainteresovani građani mogu dobiti u prodavnici Pogrebne opreme radnim danima od 7 do 21 sat, subotom od 8 do 20 časova i nedeljom od 8 do 16 časova, ili putem telefona broj 023/561-473, kao i u kancelariji Pogrebne službe, svakog radnog dana od 7 do 15 časova ili putem telefona broj 023/525-737. Adresa je Svetosavska 25.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.