Grad YTOP

OGRAĐENA SANDIĆEVA KUĆA, RAZMATRAJU SE DVA REŠENJA

ZRENJANIN – Sa rodne kuće znamenitog Zrenjaninca Aleksandra Sandića skinuta je spomen ploča, a oko fasade sa ulične strane postavljena je zaštitna ograda, iz bezbedonosnih razloga.

 

 

-Zaštitna ograda postavljena je iz bezbedonosnih razloga po nalogu komunalne inspekcije, jer je zaključeno da je obejkat sklon padu. O daljoj sudbini ovog dobra od velikog značaja vode se konsultacije sa zrenjaninskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, i moguće su dve varijante rešenja. Jedno je obnova kuće, ako Zavod podrži takvo rešenje kao moguće, a drugo je rušenje i izrada replike rodne kuće Aleksandra Sandića. Paralelno sa tim mora da se iznađe rešenje da objekat i zemljište na kojoj se kuća nalazi pređu iz privatne svojine u državno. Tu na scenu stupa republika, jer Grad nema pravnog osnova da daje sredstva za tu namenu – kaže za portal zrenjaninski.com zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

 

 

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture potvrđuju da se sa Gradskom upravom razgovara o rešenju ovog problema.

 

-Uporedo sa ograđivanjem, što je urađeno po nalogu gradskih struktura vlasti, Zavod je skinuo spomen ploču sa ulične fasade i dao je na čuvanje, dok se ne reši pitanje ovog objekta – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Kovačević.

 

Podsetimo, Sandićeva kuća izgrađena je krajem 18. veka  a u njoj je rođen Aleksandar Sandić, književnik i pisar Vuka Karadžića. Kuća je izgrađena od naboja, a pokrivena trskom. Zub vremena ozbiljno je ugrozio njen opstanak a najavljivana rekonstrukcija odlagana je iz imovinsko-pravnih razloga.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz