Grad

Odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu

Odžačar Konstantin Forotičan

Grejna sezona uveliko je u toku, pa se na terenu može videti i odžačar Konstantin Forotičan, legenda ovog zanata u Zrenjaninu i ovom delu Banata.

 

Na pitanje ima li posla i o čemu građani moraju da povedu računa u ovom periodu, Konstantin upozorava na važnost čišćenja dimovodnih sistema.

 

– Važno je pred svaku grejnu sezonu, ili tokom nje, prekontrolisati dimnjak i očistiti ga. Najopasnija situacija je zapušen ili nedovoljno prohodan dimnjak. Mnoge nesreće događale su se usled toga. Apelujem na građane da vode računa o tome da im dimnjak bude čist – poručuje Konstantin.

 

On je naprosto zatrpan poslom. Što je zima žešća, za njega je više posla.

 

– Posla ima, i to mnogo. Radim i subotom, odazivam se na pozive ljudi u nevolji i nedeljom. Reagujem na svaki ozbiljan poziv, kako u gradu tako i u okolnim naseljenim mestima – govori Forotičan, kog smo zatekli u subotnjem danu u Elemiru. I već ga presreću na ulici, zovu da pogleda dimnjak, da pregleda plinske instalacije, peć…

 

A na pitanje koje gorivo je ove sezone najpopularnije, Konstantin odgovara da je to plin.

 

– Građani se opredeljuju za ono gorivo koje im je u sezoni jeftinije, ili komfornije za korišćenje. Ove sezone dosta se domaćinstava greje na zemni gas, jer je ogrevno drvo prilično poskupelo – kaže Forotičan i napominje da je za dimnjake najveći zagađivač ugalj, pa vlažno ogrevno drvo.

 

Ima i nesavesnih koji u peći i kotlove guraju gume, plastiku i koješta drugo. To ne samo da je ekološki pogubno i veoma neprijatno za komšije, već je opasno i za onog koji to radi, jer čađ brzo zaguši dimnjak.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM