Grad

Odlukom odbornika dvema zrenjaninskim ulicama promenjeni nazivi

zrenjaninskim ulicama promenjeni nazivi
Foto: Pixabay

Odlukom odbornika Skupštine grada Zrenjanina, dvema zrenjaninskim ulicama promenjeni su naziviUlica Narodnog fronta ubuduće će se zvati ulica Dr Slavka Županskog, a Frankopanova će se zvati Metohijska.

 

U obrazloženju odluke stoji da je dr Slavko Županski, advokat, pravi narodni tribun. Bio je vođa srpskog nacionalnog pokreta u vreme Prvog svetskog rata i predvodnik osnivanja Srpskog nacionalnog veća. Zahvaljujući njegovom velikom ugledu, nakon Prvog svetskog rata obavljena je mirna primopredaja vlasti između Austrougarske monarhije i Kraljevine SHS u Velikom Bečkrereku.

 

Kada je reč o preimenovanju Frankopanove u Metohijsku, u obrazloženju stoji da porodica Frankopan nema nikakvog značaja za naš grad, a  novo ime će pomoći da se u našem narodu očuva svest o značaju svete zemlje, Metohije, da buduća pokoljenja nikad ne zaborave ishodište naše vere i države.

 

Metohija sa svojim brojnim manastirima i crkvama predstavlja izuzetno važnu oblast za duhovnost i istoriju celog srpskog naroda. Veliki broj stanovnika našeg grada vodi poreklo sa Kosova i Metohije, odakle su bežali pred turskim osvajačima, stoji u obrazloženju.

 

ZSF: Nekoj drugoj ulici dati ime dr Slavka Županskog

 

Ovim povodom reagovao je i Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). On je pozvao lokalnu vlast da ne menja ime ulice Narodnog fronta, već da nekoj drugoj ulici u gradu nadene ime Slavka Županskog.

 

“Narodni front bio je naziv za široke antifašističke političke grupacije koje su nastale u Evropi i svetu tridesetih godina dvadesetog veka. Činile su ga razne levičarske i građanske partije i organizacije različitih ideoloških usmerenja. Naročito je bio jak u Francuskoj i Španiji, gde je osvojio vlast na izborima 1936. godine. Narodnofrontovske vlade u ovim zemljama donele su veliki broj progresivnih zakona, naročito u socijalnoj oblasti. Posle formiranja republikanske vlade u Španiji, general Franko organizovao je pobunu posle koje je usledio građanski rat. Narodni front postojao je i u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. Jedinstveni narodnoslobodilački front okupljao je sve antifašiste. Posle oslobođenja delovao je kao Narodni front Jugoslavije”, navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

 

Dr Slavko Županski, kažu u ZSF, imao je nesumnjivo značajnu ulogu u političkom životu našeg grada, ali nije bio dosledan. Osnivač je Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918. ali je posle 1945. podržavao i vlast KPJ i zalagao se za autonomiju Vojvodine.

 

“Nažalost, zatiranje antifašističkih tradicija u Zrenjaninu traje decenijama i sprovodile su ga, više ili manje, sve političke stranke koje su bile na vlasti. Tako je, na primer, 2010. u vreme vladavine DS i LSV promenjen naziv ulice Prve proleterske u Dr Kornela Radulovića”, podseća Zrenjaninski socijalni forum.

 

Podeli članak

10 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Takve budalištine je teško razumeti, ali kad se razmisli ko o tome odlučuje, dobro smo i prošli.

  • Ovo je uspelo jer je kosovar Buda Jovanović dao velike pare nekome iz vlasti da se Frankopanova preimenuje u Metohijsku ulicu. Tajkun živi u toj ulici i to je razlog da ga podseća na rodni kraj. Drugog značaja nema.
   Što se tiče ulice Slavka Županskog, što mu nisu dali ulicu gde mu se nalazila kuća. To je današnja Svetosavska. E to ne smeju da menjaju da se ne zamere SPC. A Narodni front “pa to nije postojačlo”.
   SRamota ko nam vodi grad i odlučuje o važnim pitanjima.

 • Ne sećam se da u Hrvatskoj postoje ulice sa imenima srpskih plemića.Možda je Jovanović platio promenu,prvi put mu za nešto zahvaljujem.

  • Pa evo Čarli ( valjda se tako čita tvoj nik) da ti odgovorim. Nas u Zrenjaninu ne bi trebalo da interesuje kakvi su nazivi ulica u Hrvatskoj i da li tamo ima naziva ulica po srpskim plemićima,to je stvar njihove države. Ulica Frankopanova nosi taj naziv od 1912. godine ( znači još iz vremena Austro-Ugarske) i nije menjano ni u Kraljevini Jugoslaviji, ni kada su nas okupirali Nemci i Madjari, ni u doba SFRJ i svih drugih naziva države posle nje. Znači nikome nije smetalo, pre svega gradjanima i stanarim te ulice, što jedna mala ulica u Zrenjaninu nosi naziv po jednoj hrvatskoj plemićkoj porodici. Kada se doselio u nju Buda Jovanović, lokalni tajkun, rodjen na Kosovu, e onda će da promeni ime jer to ON tako hoće, a ima i para da to plati. Sve to samo iz razloga da ga podseća na rodni kraj u koji je može i ne sme da ode pa ga je “doveo” u Zrenjanin.
   Znači, niko nije protiv promene naziva, ali jeste protiv način na koji je promenjen naziv. To je poenta moj Čarli.

   • Poenta je da uvek čekamo nekoga drugog da odradi ono što smo sami trebali da uradimo.Umesto da se stidimo što smo čekali da nam Jovanović odradi posao hvalimo se kako naziv datira iz Austro ugarske carevine koja je pobila trećinu građana Srbije.U Zagrebu deset ulica asocira na Srbiju i to samo sa imenima gradova u Vojvodini zato što je smatraju svojom teritorijom.Možda smo trebali da sačuvamo imena ulica iz trećeg rajha,u čemu je razlika.

 • A Ive Lole Ribara hrvatskog komuniste ne menjate?!Kakve veze on ima i sa gradom i sa državom?!

sinovoz
FAM