Grad

Od pretprošle nedelje u Zrenjaninu ne radi nijedan procenitelj

posao

Od pretprošle nedelje u Zrenjaninu ne radi nijedan procenitelj. To znači da će Zrenjaninci koji na kredit kupuju nekretninu morati da sačekaju da im procenu urade, a ko drugi nego Beograđani.

 

Jer, kako portal zrenjaninski.com saznaje, nakon prvog polaganja ispita za licencu, od 180 kandidata, ispit su položila 24 kandidata, od kojih je 16 iz Beograda.

 

U agencijama za tržište nekretnina problemi su već počeli.

 

Sasvim je sigurno da će klijenti čekati duže a po svoj prilici i platiti više, poručuju iz agencija.

 

A sve je počelo donošenjem Zakona o proceni nekretnina i stupanjem na snagu posebnog pravilnika, po kom od 7. jula procenu mogu da rade samo licencirani procenitelji, koji su pritom upisani u Nacionalno udruženje procenitelja Srbije. Ranije, procenu su mogli da rade i ovlašćeni sudski veštaci različitih struka.

 

Da bi se licenca dobila, svi zainteresovani koji su ispunjavali uslove, morali su da prođu dodatnu obuku koja je em trajala 45 dana, em koštala 1.200 evra.

 

Zatim je sledilo polaganje ispita i dodatnih 16.000 dinara. I onda šok.

 

Ispit nisu položili ljudi koji su sudski veštaci deceniju i više, stručnjaci u svojim oblastima, kaže za portal zrenjaninski.com jedan od nesuđenih procenitelja. Ukoliko i drugi put kandidat ne položi ispit, mora da prođe obuku ponovo, tako da je veliko pitanje ko će rizikovati uskoro. No, nije dovoljno samo položiti ispit, što očigledno neće biti lako. Jer, kad se ispit položi, onda sledi upis u udruženje i novih 25.000 dinara.

 

Bilo kako bilo, tek Zrenjanin trenutno nema nijednog procenitelja. Oni kojima bude potrebna njihova usluga, moraće da sačekaju Beograđane. Po kojoj ceni, to će se tek videti.

 

Prema novom Zakonu, licencirani procenitelji moraju da se angažuju za procenu obezbeđenja kredita, za vansudske izvršne postupke, za potrebe stečaja, kao i procenu ili verifikaciju rezultata modela masovne procene radi upisa tržišne vrednosti nepokretnosti u katastar nepokretnosti.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Katastrofa i užas. Sve su to mafijaški poslovi, a centar mafije je u Beogradu. Zbog toga, ova država nikad neće biti normalna doklegod bolesni centralizam Beograda bude vladao ovim prostorima!

sinovoz