Grad YTOP

OBNOVLJENE ZIDNE SLIKE U HRAMU USPENJA BOGORODICE

ZRENJANIN – Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin finansirala je konzervatorsko – restauratorske radove na zidnim slikama i slikanoj zidnoj dekoraciji u hramu Uspenja Bogorodice u ovom gradu.

Ova pravoslavna crkva je kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju i jedan je od najvernijih spomenika kulture u graditeljskom fondu Zrenjanina. Podignuta je 1746. godine u stilu baroka, u vreme vladavine austrijske carice Marije Terezije i predstavlja jednu od najstarijih sakralnih građevina u Banatu izgrađenu od tvrdog materijala.

– Nakon konzervatorsko – restauratorskih radova na obnovi hrama, koji su izvedeni u periodu od 1995. do 2004. godine, utvrđeno je da je crkva u značajnoj meri izmenjena u odnosu na prvobitni izgled. Kako su rasle ekonomske i političke moći građanskog staleža Srba u Velikom Bečkereku, tako je crkva dobijala na monumentalnosti. Gornje zone ikonostasa slikao je Dimitrije Popović, ali ga je smrt prekinula, te ih je dovršio mlađi slikar Georgije Popović, 1814. godine. Slikar Aleksandar Sekulić, koji je svojim životom i radom bio je vezan za Veliki Bečkerek, izveo je zidno slikarstvo 1924. godine – objašnjava istoričarka umetnosti – konzervatorka Vesna Majstorović.

Konzervatorsko – restauratorski radovi na zidnim slikama i zidnoj dekoraciji započeti su novembra 2015, a završeni su godinu dana kasnije. Izvođeni su u fazama u zavisnosti od pomeranja skele.

Podeli članak
sinovoz
FAM