Grad YTOP

NOVI REZULTATI ANALIZE PREČIŠĆENE VODE IZ POSTROJENJA

postrojenje-za-vodu
Postrojenje za prečišćavanje vode

ZRENJANIN – Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina je saopštilo da je od kompanije „Sinertek“, koja gradi postrojenje za preradu vode, dobilo nove rezultate analize prečišćene vode iz ovog postrojenja.

 

postrojenje-za-vodu

 

U pitanju su rezultati hemijske i mikrobiološke analize, koja je obavljena nakon testiranja samo prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno predtretmana i ultrafiltracije, koju je sproveo Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, kao i rezultati hemijske analize koji su dobijeni u laboratoriji JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

– Analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin potvrdile su prethodne rezultate dobijene u laboratoriji našeg preduzeća da je prisustvo arsena i gvožđa u vodi u dozvoljenim granicama. Nivo arsena iznosi 6 mikrograma po litri, a gornja dozvoljena granica je 10, dok je prisustvo gvožđa još više smanjeno. Pored ovih rezultata, utvrđeno je da je u dozvoljenim granicama i ph vrednost vode, kao i amonijaka. Prisustvo rezidualnog hlora i mangana je i dalje nešto iznad dozvoljenih vrednosti, ali je spušteno na nivo koji predviđa ova faza prečišćavanja vode – ističe rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

Rezultati Zavoda pokazuju i da u vodi nema prisustva aerobnih mezofilnih bakterija, kao ni koliformnih bakterija. Po rečima investitora, sredinom prošle sedmice započeto je testiranje i jonoizmenjivača i već tokom ove nedelje mogu se očekivati rezultati analize vode nakon i ove, treće faze prečišćavanja.

 

– Posle dobijenih rezultata započeće i poslednja finalna faza prečišćavanja vode – reverzna osmoza, čime će celokupno postrojenje biti u funkciji, pa ubrzo sledi i finalna analiza ovlašćene laboratorije. Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što ovlašćena laboratorija potvrdi da voda sa prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu – navodi Gajin.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Vi se sprdate sa ovom reversnom osmozom…?!
    Znate li uopšte šta znači reversna osmoza? Kroz membranu prolaze samo čist H2O i da bi voda mogla da se upotrebljava, potrebno je veštački mineralizovati. Čista boleština!