Grad

Nova odluka o taksi prevozu, mnoge odredbe će vam se dopasti!

taksi

Nakon održane javne rasprave i verifikacije nadležnih organa, na teritoriji grada Zrenjanina trebalo bi da počne da važi nova odluka o taksi prevozu. Nova odluka važiće narednih pet godina.

 

Između ostalog, ova odluka predviđa da preduzetnik koji se bavi taksi prevozom, pored uslova propisanih zakonom, mora da ima i vozačku dozvolu B kategorije, da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa četvrtog stepena stručne spreme, i da ima radno iskustvo na poslovima vozača od najmanje pet godina.

 

Takođe, vozači moraju imati položen ispit o poznavanju teritorije grada i propisa iz oblasti saobraćaja.

 

Što se tiče taksi stajališta, po novoj odluci ona mogu biti stalna, privremena i povremena. Stajališta moraju biti vidno obeležena, na tabli mora biti označen broj parking mesta i režim parkiranja.

 

Zanimljivo je da je novom odlukom predviđeno da se taksijem ne mogu prevoziti deca mlađa od 6 godina bez pratnje starijih a takođe i da se kućni ljubimci mogu prevoziti isključivo uz saglasnost vozača.

 

Što se tiče cene, odlukom je predviđeno da se na najnižu cenu ne može davati popust. Cena se formira od nekoliko elemenata – starta, pređenog kilometra i u zavisnosti od toga da li je u pitanju dnevna ili noćna tarifa, odnosno da li je u pitanju redovan ili praznični dan.

 

I ono što je važno za putnike – ukoliko taksista ne uključi taksimetar čim vožnja počne, putnik nije dužan da vožnju plati.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz