Grad YSLAJDER

NOVA CRPNA STANICA „CENTAR“ NAJSAVREMENIJA U GRADU

crpna stanica

ZRENJANIN – Izgradnjom crpne stanice „Centar“, koja je smeštena kod Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić – Gina“, u značajnoj meri je poboljšan sistem odvođenja i prikupljanja otpadnih voda u gradu Zrenjaninu.

 

 

Takođe, uz pomoć manjih crpnih stanica, u Njegoševoj i Sarajevskoj ulici, i na Mihajlovačkom drumu, koje su puštene u rad u prethodnom periodu, trajno je rešen problem izlivanja otpadnih i atmosferskih voda koji se pojavljivao u pojedinim ulicima u ovom delu grada.

 

– „Centar“ je jedna od najvažnijih, najvećih, a ujedno i najsavremenijih crpnih stanica u gradu. U nju se prikupljaju otpadne vode iz severnog dela grada, od nadvožnjaka, Ive Lole Ribara, Cara Dušana i većeg dela gradskog naselja Gradnulica, kao i Elemira. Njenom izgradnjom omogućeno je izmeštanje crpne stanice sa centralnog gradskog trga i to je bio preduslov da se sprovede završna faza sređivanja centra grada, a i rešen je dugogodišnji problem sa neprijatnim mirisima na uglu ulica Savezničke, Slobodana Bursaća i Cara Dušana – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

 

Ukupna vrednost ove investicije je 91,5 miliona dinara, od čega je Grad Zrenjanin obezbedio 81,5, a „Vodovod i kanalizacija“ je ostatak izdvojio iz sopstvenih sredstava. Investicija je obuhvatala izgradnju same crpne stanice, njeno mašinsko, elektro i infrastrukturno opremanje, kao i izgradnju potisnog voda fekalne kanalizacije od Malog mosta do magistrale. Pomenutim potisnim vodom „Centar“ je povezan sa crpnom stanicom „Mali most“ odakle se otpadne vode dalje odvode do ulice Marka Oreškovića i potom ka Aleksandrovačkom kanalu.

 

– Radovi na crpnoj stanici započeti su u zimu 2013. godine i ubrzo potom su prekinuti, da bi se nastavili u novembru 2014. paralelno sa izgradnjom potisnog voda fekalne kanalizacije koji je završen u maju 2015. godine. Od tada je i crpna stanica, iako nije bila kompletno završena, u upotrebi, ali je funkcionisala uz određena tehnička rešenja i fizičko angažovanje radnika našeg preduzeća. U drugoj polovini prošle godine obezbeđeno je samostalno napajanje crpne stanice, završeno je mašinsko opremanje, okončani su i radovi na infrastrukturi oko samog objekta i postavljen je „Skada“ sistem za daljinsko upravljanje i nadzor crpne stanice, čime je ona u potpunosti automatizovana i od pre mesec dana kao takva je i u funkciji – naglašava Gajin i napominje da su tokom izgradnje potisnog voda fekalne kanalizacije i tokom rekonstrukcije centra grada na trasi izvođenja radova kompletno zamenjene cevi vodovodne mreže.

 

JKP „Vodovod i kanalizacija“, inače, raspolaže sa oko 80 većih crpnih stanica u gradu i selima, pomoću kojih reguliše prikupljanje i odvođenje otpadnih voda.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz