Grad YSLAJDER

NASTAVLJA SE TESTIRANJE OPREME POSTROJENJA ZA VODU

ZRENJANIN – Nakon nekoliko dana od početka probnog rada postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu, u sistemu gradskog vodovoda je oko 30 procenata prečišćene vode koja je značajno boljeg kvaliteta od sadašnje.

 

testiranje opreme za vodu

 

Istovremeno se nastavlja s testiranjem svih parametara i opreme postrojenja. Taj procenat, ističu nadležni, sukcesivno će se povećavati kako budu odmicali radovi na proveri opreme, sve do postizanja kvaliteta propisanog standardima Republike Srbije.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da će se ispitivanja nastaviti narednih dana i nedelja, i da će se, u skladu s tim, određena količina prešišćene vode puštati u sistem.

 

– Voda u zrenjaninskom vodovodu već sada je boljeg kvaliteta, ali to još uvek nisu oni parametri koje očekujemo. Kada od investitora postrojenja za prečišćavanje budemo dobili informaciju da je postignut odgovarajući kvalitet, onda kreću merenja. Po našem ugovoru, 15 dana uzastopno, tri puta dnevno, merimo sve parametre i ako su oni po srpskim standardima, moći ćemo da kažemo da je voda zdrava za piće, naravno uz potvrdu akreditovanih institucija. Očekujemo da se to dogodi u narednih 45 dana – istakao je Janjić i podsetio da su standardi za kvalitet vode za piće koje propisuje Republika Srbija stroži od onih koji su na snazi u Evropskoj uniji.

 

Po rečima Janjića, bez obzira na tu činjenicu, lokalna samouprava je, kada je rađena javna nabavka za uslugu prečišćavanja vode, tražila zdravu pijaću vodu po domaćim standardima i to je jedino što je interesuje.

 

Portparol JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin objašnjava da testiranje opreme postojenja podrazumeva prolaz sirove vode iz bunara kroz sve faze prečišćavanja, od predtretmana, preko ultrafiltracije, do jonskih izmenjivača, uz odgovarajuće hemijske analize u svakoj fazi.

 

– Kada se završi kompletno ispitivanje opreme, kada analize kvaliteta pokažu da je voda u skladu sa standardima koje propisuje Republika Srbija i kada to Zavod za javno zdravlje Zrenjanin potvrdi te rezultate, tada možemo očekivati da nadležne inspekcije, koje su uvele zabranu zrenjaninske vode za piće, tu zabranu i skinu – naglašava Gajin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz