Grad

Nastavak izgradnje gasne mreže, „Srbijagas“ finansira radove

gradska-toplana
JKP "Gradska toplana"

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina će se na 18. po redu sednici lokalnog parlamenta u aktuelnom sazivu, koja je zakazana za petak, između ostalog izjašnjavati i o odluci o nastavku izgradnje distributivne gasne mreže na zrenjaninskoj teritoriji.

 

Ukoliko odluka bude usvojena, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić biće ovlašćen da sa preduzećem „Bobar – Beška“ iz Novog Sada, kao strateškim partnerom, i Javnim preduzećem „Srbijagas“, kao investitorom, pregovara i zaključi odgovarajući ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji. Tim ugovorom će se bliže urediti međusobna prava i obaveze, a u cilju izgradnje distributivne gasne mreže široke potrošnje i kućnih gasnih priključaka u selima na teritoriji grada Zrenjanina.

 

„Ova odluka usledila je iz potrebe nastavka izgradnje distributivne gasne mreže, kako bi građanima bio dostupan prirodni gas kao energent. Kako mnoga sela, odnosno delovi naseljenih mesta na teritoriji grada nemaju gasnu infrastrukturu, grad Zrenjanin se obratio Javnom preduzeću „Srbijagas“ sa inicijativom za nastavak procesa gasifikacije“, navodi se u obrazloženju odluke koja će se naći na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada.

 

„Srbijagas“ je izrazio spremnost da snosi troškove ulaganja u nastavak izgradnje distributivne gasne mreže, s tim da je obaveza grada Zrenjanina da u skladu sa procedurama usvoji program gasifikacije i izabere strateškog partnera. Lokalna samouprava se opredelila za preduzeće „Bobar – Beška“, a kako navode u Gradskoj upravi, ova odluka će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu grada Zrenjanina“, kako bi se u najkraćem roku počelo sa izradom odgovarajuće dokumentacije i izvođenjem radova.

 

Po poslednjim zvaničnim podacima ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća „Gradska toplana“, na području grada postoji 22.500 potrošača priključenih na gasnu mrežu, od kojih je njih 20.000 aktivno. Trenutna dužina gasne mreže iznosi 766 kilometara, a gas se, osim u Zrenjaninu, distribuira i u Aradcu, Banatskom Despotovcu, Botošu, Ečki, Elemiru, Zlatici, Kleku, Lazarevu, Lukićevu, Melencima, Mihajlovu i Stajićevu. Na postojećoj mreži nalaze se dva tipa priključaka – tipski, do 10 kubnih metara, i individualni priključci, koji su iznad deset kubika. Struktura mreže definisana je pritiskom, pa onaj ispod šest bara koriste domaćinstva i ostali, od 6 do 16 bara ravnomerni i neravnomerni potrošači, a iznad toga industrijski potrošači.

 

Podeli članak
Tagovi

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • TAMO, DAVNE 1929. OBA ELEMIRA SU DOBILA STRUJU! BAŠ TAKO, DOBILI, JER MAJSTOR SABO BELA JE SAM, SVE URADIO, POSTAVIO MREŽU, DOVEO STRUJU U KUĆE, NARAVNO, KO JE HTEO, I POSTAVIO SIJALICE, PO ŽELJI I NAPLAĆIVAO „PAUŠAL“, ŠTO ĆE REĆI, POTROŠAČI SU PLAĆALI „PROIZVOD“-SVETLO I NIKAKVE INSTALACIJE MERILA POTROŠNJE, UKLOPNE SATOVE I SL. KOD NAS UVEDENIH IZMIŠLJOTINJA!!!
  POTROŠAČ TREBA DA PLATI „KCAL“ OD GASA ILI, kWh KOD STRUJE I ŠLUS!!!
  POTROŠAČ TREBA, AKO MU ODGOVARAJU USLOVI, DA SE PRIJAVI I SKLOPI UGOVOR I TO JE SVE!
  KOD NAS JE SVE „NATRĆKE“-DALEKO OD „PRAVOG“ KAPITALIZMA!
  NEMA U EU KUPOVINE MREŽE, BROJILA I UKLOPNIH ČASOVNIKA!!!
  ZATO I NE ŽELE DA SE UČLANE U NJU-DEKLARATIVNO SU „ZA“!!!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM