Grad

Na zalihama dovoljno soli i agregata za prvi zimski udar

Čistoća i zelenilo

Preduzeća koja održavaju puteve u zimskim uslovima danas su obišli načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Oni su najpre posetili zrenjaninsko preduzeće „Eko-gradnja“, a potom i Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“.

 

– Kao načelnica okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije danas sam u obilasku svih srednjobanatskih samouprava, da bi se uverila u spremnost angažovanih preduzeća za održavanje puteva u zimskim uslovima. Počinjemo od „Eko-gradnje“ da bi se uverila da li su spremni ljudstvo i mehanizacija, da li ima dovoljno rizle i soli. Veoma je važno da nas sneg ne iznenadi jer najavljuju u narednim danima niske temperature – naglasila je Vučurević.

 

Ona je podsetila da je naročito važna koordinacija svih službi u slučaju nepredviđenih situacija. Načelnica je najavila da će sledeći obilasci biti u opštinama Novi Bečej, Nova Crnja i Žitište.

 

O opremljenosti i osposobljenosti firme „Eko-gradnja“ za obavljanje poslova zimske službe govorio je Siniša Kukin, rukovodilac građevinskih radova u tom preduzeću.

 

– Na zalihama imamo sto tona soli i sto tona agregata, što je dovoljno za prvi zimski udar. „Eko-gradnja“ već petu sezonu održava puteve na teritoriji grada Zrenjanina i raspolaže svom potrebnom mehanizacijom, prema programu za zimsko održavanje u našem gradu. Trenutno su na raspolaganju deset kamiona, šest utovarivača, četiri kombinirke, dva grejdera i druga mehanizacija i oprema. Što se tiče mehanizacije, imamo i više nego što je potrebno za redovne intervencije, a osposobljeni smo i za vanredne intervencije – istakao je Siniša Kukin.

 

On je precizirao da su ove godine firmi povereni na održavanje samo lokalni putevi, u ukupnoj dužini oko 500 kilometara, što u gradu, što van grada, dok će o magistralnim brinuti Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

 

I direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Zoran Protić naglasio je da je ova firma u potpunosti spremna za zimski režim održavanja.

 

– Imamo 120 tona soli i 60 tona agregata, nabavili smo i hemijska sredstva za tretman pre padavina i sa tim krećemo već noćas, jer se očekuje prvi sneg. U voznom parku imamo multifunkcionalne mašine, a ljudstvo je spremno za sve zadatke, a u slučaju potrebe možemo da angažujemo i do 50 ljudi – reči su Protića, koji je podsetio da ovo preduzeće čisti uži centar grada, staze, mostove, pešačke prelaze, biciklističke prelaze, stepeništa, nadvožnjake…

 

U ovom preduzeću na raspolaganju su kamion „Zastava“, kiperi, traktori različitih veličina i snaga, koji su opremljeni daskama za guranje snega i posipačima, rovokopači opremljeni daskom za guranje snega, Bob-Cat, top za sneg i mini čistilica.

 

Po gradu je lociran i određeni broj spremnika za so u koje može da se odloži do tone soli, što omogućava efikasniji rad zimske službe. Prioritet održavanja u zimskoj službi imaju ulice iz prvog stepena održavanja, uži centar, i svi mostovi, kao prometne površine uz magistralu.

 

 

Podeli članak
sinovoz