Grad YSLAJDER

MORA POSTOJATI POSEBNI FOND ZA ODRŽAVANJE ZGRADA

zgrada-stambeni-objekat
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Stupanjem na snagu gradske odluke, sve registrovane stambene zajednice na teritoriji Zrenjanina imaju obavezu da formiraju poseban fond za investiciono održavanje. Odlukom su propisani najniži iznosi, a cene se formiraju na osnovu kvadrature stana.

 

– Ne računajući one koje su izgrađene poslednjih nekoliko godina, najveći broj zgrada u Zrenjaninu stariji je od 30 godina – kaže za portal zrenjaninski.com Milica Samardžija, iz Odeljenja za imovinsko – pravne odnose u Gradskoj upravi. – Novčani fond koji se formira iz sredstava investicionog održavanja isključivo je u vlasništvu skupštine stanara i služi za poboljšanje stanja zgrade, odnosno za investiciono ulaganje. Najveći broj zgrada je u prilično lošem stanju, na mnogima od kada su izgrađene ništa ozbiljno nije rađeno i novac iz stavke investiciono održavanje služiće za ozbiljnije intervencije, dodaje Samardžija, i naglašava da su vlasnici stanova dosad izdavajali sredstva za tekuće održavanje, čišćenje, sitnije popravke, farbanje…

 

Do sada je u Zrenjaninu registrovano 300 stambenih zajednica (uglavnom se zajednice registruju po ulazima, ne čitave zgrade), u postupku je još 70, a procenjuje se da bi na teritoriji grada moglo biti oko 400 stambenih zajednica.

 

Inspekcijske službe su već na terenu, opominju neregistrovane, kojima je ostavljen rok od 30 dana da se registruju. Ukoliko to ne učine, biće im postavljen prinudni upravnik. Prinudna uprava se može ukinuti čim se ispune uslovi propisani Zakonom o stanovanju.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz