Grad

Koloseci kod fabričkih postrojenja danas ničemu ne služe

pruga
Foto: Pixabay

Vrlo često portalu zrenjaninski.com javljaju se čitaoci koji imaju neko pitanje, sugestiju, primedbu ili kritiku. Na pitanja se trudimo da odgovorimo što brže i što kvalitetnije.

 

Tako nam se nedavno obratio jedan čitalac koji, kako kaže, ceo život putuje na relaciji Ečka – Zrenjanin – Ečka, i to preko stare industrijske zone.

 

Svakodnevno, i to nekoliko puta, naš čitalac mora da pređe preko koloseka kod “Jugoremedije” i “Žitoprodukta”. Istom relacijom putuje i majka našeg čitaoca, i oboje se slažu da poslednjih 15 godina nisu videli ni jedan voz da je tim kolosekom prošao.

 

Koloseci koji ničemu ne služe potpuno su upropašćeni, jer preko njih prelaze teški šleperi, automobli… Tu i tamo se popravljaju. Naš čitalac pita – zar nije jeftinije da se tih 15 metara koloseka, koji su se već dugo poželeli vozova, izvade a novac koji se troši na njihovu popravku usmeri na krpljenje drugih rupa u gradu.

 

Čiji su ovo koloseci i šta je planirano sa njima, redakcija portala zrenjaninski.com pokušala je sa sazna u “Železnicama Srbije”. Na e-mail sa pitanjima poslat još prošle nedelje ni do danas nije stigao odgovor. Osoba navedena kao kontakt za komunikaciju sa medijima, prilikom našeg telefonskog poziva, rekla nam je da je pitanje prosledila nadležnim službama i da, koliko zna, nema razloga da odgovor ne stigne. Odgovor, ipak, nije stigao.

 

A ono što smo saznali je sledeće.

 

Vlasnici koloseka su “Železnice Srbije”. Ali, vlasnici parcela na kojima su postavljeni uglavnom su privatna preduzeća.

 

“Jugoremedija” je vlasnik parcele na kojoj se nalazi kolosek – kaže za portal zrenjaninski.com Radovan Savić, stečajni upravnik. – “Železnice Srbije” nisu podnele izlučni zahtev, niti zatražile da parcela na kojoj je kolosek postane njihovo vlasništvo. Bojim se da sada više nema vremena za to. U stečajnom postupku neka preduzeća su podnela izlučne zahteve, koji su i priznati, kao što su NIS, Elektrodistribucija…

 

Kolosek ide i kroz dvorište “Almeksa” (firma koja je kupila IPOK), kroz dvorište Fabrike stočne hrane, “Banat – semena”. Ovo su sve privatne firme koje su u postupku privatizacije postale i vlasnice parcela na kojima se kolosek nalazi.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM