Grad YSLAJDER

KAKO POBOLJŠATI JAVNU RASVETU U GRADU

javno osvetljenje

ZRENJANIN – Čarnojevićeva ulica, sreda, 18. oktobar, rani večernji sati i totalni mrak. Nije se upalila nijedna sijalica na banderama. Struje ima, vidi se kroz prozore privatnih kuća. Poprilično zlokobno i nebezbedno. Kako se približava ulica Nikole Pašića, osvetljenje je sve bolje, a Žitni trg blješti i od javne rasvete i od svetlećih reklama.

 

javna rasveta

 

Ovo nije usamljen primer. Ima li nade da se problem javne rasvete, o kojem se priča već deceniju i više, konačno reši?

 

U Javnom preduzeću za urbanizam kojem je, nakon podele Direkcije za izgradnju i uređenje grada, pripala i javna rasveta, kažu da ne zavisi sve od njih.

 

Naime, kao moguće rešenje problema javne rasvete ukazalo se javno – privatno partnerstvo. O projektu koji je podnet trebalo bi da odluči Komisija za javno – privatno partnerstvo.

 

Projekat je, kako saznajemo, malo skuplji, jer bi osim osvetljenja ponudio i internet konekciju i još neke usluge. Tako bi Zrenjanin, bar u jednom delu, postao – „pametan grad“.

 

Najvažnije je, ipak, zameniti postojeće živine, led sijalicama. Živine su zakonom, koji važi od ove godine, zabranjene, pa se tako one pregorele na banderama ne mogu zamenjivati istima nego naprednijim.

 

I zameniće se, ukoliko prođe ovaj projekat. Ukoliko ne prođe, onda se mora tražiti neko novo rešenje.

 

Trenutno na teritoriji grada valja zameniti 7.000 živinih sijalica. Koliko je onih koje rade, a koliko onih koje su pregorele, u ovom se trenutku tačno ne zna.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • MRAK-SVETLO, MRAK-SVETLO, MRAK-SVETLO,…
  Tako izgleda, noću, glavna ulica, Ž. Zrenjanina, u Elemiru, gde je neki „stručnjak“, zamenio živine svetiljke, „boljim“, sa žutim svetlom, a, pored kuća, totalni mrak!, što kod živinih nije slučaj!!!???
  Ako ne znate, pitajte one koji znaju, šta je osvetljenost i koje svetiljke su za to potrebne, a, ne onako, „neko je nešto video“, pa da primeni i kod nas-totalni promašaj!!!
  Odmah se pomisli na proviziju, zar ne !?
  Naravno da su „ledovke“ najmanji potrošači, ali, trenutno, prilično skupe!
  „Šta je 25, na tuđem turu“!!!???
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz