Grad YTOP

KAKO DA ZAŠTITITE VODOMERE I UNUTRAŠNJE INSTALACIJE

ZRENJANIN – Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanje i ozbiljna oštećenja mernih uređaja (vodomera) i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima. Pošto su za dane koji su pred nama najavljene još niže temperature, iz JKP “Vodovod i kanalizacija” ponovo podsećaju korisnike da na odgovarajući način zaštite vodomere.

 

Vodovod i kanalizacija

 

Na taj način mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koji nastaju kao posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, i troškove njihovih sanacija.

 

– Potrebno je, pre svega, toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama. Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima – savetuje Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP “Vodovod i kanalizacija”.

 

Potrebno je preventivno sprovesti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju.

 

Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i nus prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili zaštititi.

 

– Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi. Podsećamo da je, prema odluci koju je donela Skupština grada Zrenjanina, obaveza korisnika da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije havarija na unutrašnjim instalacijama ali i baždarenje, odnosno zamenu puknutog vodomera – naglašava Gajin.

 

Ukoliko, ipak, dođe do pucanja vodomera, korisnici treba da se obrate Službi naplate JKP “Vodovod i kanalizacija”, u Petefijevoj 3, u Zrenjaninu, gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće i zamenjen vodomer.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM