Grad YSLAJDER

JEZERO 1 DOPUNJAVA SE PREČIŠĆENOM VODOM (FOTO)

Uklanjanje trave

ZRENJANIN – Od početka prošle nedelje Jezero 1, kod „Žitoprodukta“, dopunjava se prečišćenom vodom, čime je započeta prva ovogodišnja zamena vode u gradskim jezerima koja pripadaju sistemu „Begejska petlja“.

 

jezero
Uklanjanje trave

 

Jezero 1 je od leta prošle godine nižeg nivoa zato što je, posle trideset godina u funkciji, popustila zaptivna moć tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i obrnuto, pa nisu postojale mogućnosti da se prečišćena voda u jezeru zadrži na željenom nivou.

 

– Zamenom zatvarača, koja je završena početkom prošlog meseca, a za koju je grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, otklonjeni su pomenuti problemi. Završetkom bistrenja vode u taložnicima primarnog prečišćivača počelo je, preko filtera prečišćivača, i dopunjavanje Jezera 1 vodom projektovanog kvaliteta – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u zrenjaninskom Javnom komunalnim preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

Dok je trajao proces bistrenja vode obavljeno je podvodno košenje trave u pomenutom jezeru i njeno uklanjanje sa površine vode. Počelo je i košenje trave sa obala Jezera 1 i Jezera 3 u centru grada. Obe aktivnosti nastaviće se u i narednim danima.

 

Kontrola kvaliteta vode

 

– Prečišćavanje vode u Jezeru 1 sprovodi se radnim danima u dve smene. Dnevno se nivo vode u jezeru podiže za 10 centimetara, i planirano je da se ono završi u naredne dve nedelje. Poslednje nedelje prečišćavanja vode u Jezeru 1 krenuće se sa spuštanjem nivoa vode u Jezeru 3, odakle će se voda usmeravati na prečišćivač i služiće kao sirova voda za dopunu prvog jezera. Odmah po završetku prečišćavanja vode u Jezeru 1, započeće i prečišćavanje vode u Jezeru 3 – ističe Gajin.

 

Upuštanjem prečišćene vode postiže se druga klasa kvaliteta, koja je predviđena Zakonom o vodama.

 

– Svakodnevno se u našoj laboratoriji, koja se nalazi u okviru primarnog prečišćivača, obavlja kontrola vode i to pre ulaska u prečišćivač, odnosno nakon svake faze prečišćavanja i pre puštanja u jezero. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera – naglašava Gajin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz