Grad YTOP

INVAZIJA AMBROZIJE, UNIŠTAVANA NA SKORO MILION KVADRATA!

ZRENJANIN – Da je ambrozija sve invazivnija biljka govori podatak iz godišnjeg izveštaja novosadske „Ciklonizacije“, koja je prošle godine bila zadužena za suzbijanje ambrozije u gradu Zrenjaninu i okolnim mestima.

 

ambrozija

 

Naime, samo jednim helikopterskim izviđanjem i snimanjem, ambrozija je otkivena na 6.000 hektara u industrijskim zonama grada, kao i u okolini Lazareva i Stajićeva.

 

„Ciklonizacija“ je prošle godine ambroziju uništavala na skoro milion kvadrata, na više od 400 lokacija u gradu i naseljenim mestima. Najugroženija područja su lokalni i atarski putevi, divlje deponije i zemljište koje se ne obrađuje.

 

U Zrenjaninu je ambrozija uništena na 233 lokacije, odnosno na 748.112 kvadrata, u Aradcu na devet lokacija, odnosno na 29.600 kvadrata, u Kleku na 24 lokacije i 79.785 kvadrata, u Lazarevu na 44 lokacije i 168.268 kvadrata, u Lukićevu na 45 lokacija i 263.897 kvadrata, Ečki na 16 lokacija i 127.334 kvadrata i Stajićevu na deset lokacija, odnosno na 36.765 kvadrata.

 

Ambrozija je žilava biljka koja ima osobinu da se pojavljuje i na mestima gde je uništena, a sve je više ima i na potpuno novim lokacijama.

 

Izuzetno blaga zima, koja je praktično trajala do pre desetak dana, izuzetno je pogodovala razvoju ambrozije, koja se mogla videti u vegetaciji i u sred januara. Kišovito proleće, kakvo se najavljuje, samo će dalje praviti dobre uslove za njen razvoj.

 

Iz „Ciklonizacije“ apeluju na sve vlasnike zemljišta koji primete ambroziju da je obavezno uništavaju.

 

Ambrozija se, inače, prošle godine uništavala isključivo mehaničkim putem, košenjem.

Podeli članak
Tagovi

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM