Grad YSLAJDER

“GRADSKA TOPLANA” DOBILA ZELENO SVETLO ZA DVA PROJEKTA

gradska-toplana
JKP "Gradska toplana"

ZRENJANIN – Javno komunalno preduzeće “Gradska toplana” iz Zrenjanina dobilo je pozitivno mišljenje Komisije za javno privatno partnerstvo za čak dva svoja projekta.

 

 

Prvim projektom koji je pozitivno ocenjen predlaže se proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa, odnosno upotreba organskih sirovina poljoprivredne industrije, kao i ostataka i nusproizvoda iz prehrambene industrije u njegovoj proizvodnji. Drugi je predlog koncesionog akta kojim se predlaže poveravanje obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotnom energijom i distribucije i snabdevanje prirodnim gasom u Zrenjaninu i naseljenim mestima.

 

– “Gradska toplana” je jedno od retkih preduzeća kojima su odobrena dva projekta javno privatnog partnerstva, a posebno smo ponosni što smo oba projekta uradili sopstvenim snagama. Napominjem to zato što mnogi za apliciranje koriste specijalističke firme koje odrade projekte, naravno za novac – kaže za informativni portal zrenjaninski.com izvršni direktor Direkcije za logistiku u JKP “Gradska toplana” Vladimir Tešić.  

 

Davanje koncesije na proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom moglo bi biti jedno od rešenja za JKP “Gradska toplana”.

 

– Poznato je da “Gradska toplana” ima dug od 600 miliona dinara prema “Srbijagasu”, koji je nastao 2008. godine. Taj dug ne može da se vrati iz redovnog poslovanja, a ugrožava to isto poslovanje. Poseban problem su kamate. Dug se mora rešiti, a dva su načina – jedno je da mreža pređe u ruke “Srbijagasa”, o čemu je bilo reči u javnosti, a drugo koncesija. I za jedno i za drugo rešenje dobili smo saglasnost osnivača, Skupštine grada, a koje će na kraju prevagnuti, videćemo – kaže Tešić.

 

Ukoliko rešenje bude davanje koncesije, rok u kom će privatni partner obavljati proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom je 20 godina. Od privatnog partnera očekuje se povećanje efikasnosti, modernizacija, kvalitetno i sigurno snabdevanje. Od koncesionara ne treba da strahuju zaposleni u “Toplani” koji su zaštićeni ugovorima o radu i kolektivnim ugovorom.

 

– Ni potrošači nemaju razloga za brigu. Cene grejanja odobrava lokalna samouprava, a na osnovnu jasnih parametara koje utvrđuje Vlada Srbije – objašnjava Tešić.

 

Ukoliko akt o koncesiji bude odabrano rešenje za dug “Gradske toplane”, valja očekivati da u ovoj godini bude raspisan tender za izbor koncesionara.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • OPET NAMETI SELIMA!!!???
    Evo kako :” Drugi je predlog koncesionog akta kojim se predlaže poveravanje obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotnom energijom i distribucije i snabdevanje prirodnim gasom u Zrenjaninu i naseljenim mestima.”
    ONO, “I NASELJENIM MESTIMA” JE “KVAKA”, DA PO STAROM-SKORO UKINUTOM, UČEŠĆE U CENI PRIRODNOG GASA, POTROŠAČIMA U SELIMA, OKO ZRENJANINA, U POKRIVANJU TROŠKOVA GREJANJA GRAĐANSTVA, KOJE IMA OGROMNE GUBITKE “NA MREŽI”, DOK TOGA NEMA PO SELIMA, KOJA DIREKTNO, BEZ GUBITAKA, TROŠE GAS!!! ZNAČI, DA SELA NE MOGU DA SKLOPE UGOVORE SA “SRBIJAGASOM”, VEĆ PREKO JKP “GRADSKA TOPLANA” I NARAVNO, UČESTVUJU U PLAĆANJU DELA TROŠKOVA GRAĐANA!!! BRAVO GRADE, SA VELIKO “G”! STVARNO “BRINETE” O SELIMA!!!
    Pozdrav iz Elemira!

  • Prakticno, vi ste procerdali javno,nase, preduzece i sada ga predajete u vlasnistvo Dusana Bajatovica? Vi imate 600 miliona dinara duga , koji ste uspeli da napravite sopstvenim snagama, i dalje ste na funkciji i hvalite se time? Mislite li da ovde nesto nije u redu?

sinovoz
FAM