Foto dana Grad

Grad Zrenjanin ima planove sa jezerima, čeka se na prenos vlasništva

jezero kod Žitoprodukta

Jezero broj 1 ili, kako ga Zrenjaninci češće zovu, jezero kod „Žitoprodukta“, obraslo je podvodnom travom, a vremenske prilike ovog leta ne olakšavaju situaciju.

 

– Podvodna trava dva puta je košena ove sezone i moraće sigurno još toliko – kaže za portal zrenjaninski.com Dejan Jovanov, direktor Javne ustanove „Rezervati prirode“, koja je od početka godine upravljač kompleksom gradskih jezera.

 

Jovanov dodaje da ustanova nema svoju kosilicu, koja uzgred košta 1,5 miliona dinara, već je primorana da je iznajmljuje.

 

– Trenutno su kosilice koje smo iznajmljivali zauzete i kad budu slobodne, uradiće se jedno košenje. Imali smo ideju da poribimo jezero, jer bi ribe podvodnu travu pojele, ali ne možemo jer nismo vlasnici jezera. Za obalske kosine zaduženo je Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ i tu nema problema – ističe Jovanov.

 

Podvodna trava samo je jedan od problema koji prate gradska jezera. Iako su od početka godine upravljači, stvarnu „vlast“ nad jezerima „Rezervati prirode“ nemaju.

 

– Još nije rešen imovinsko – pravni status gradskih jezera, koja uzgred nisu ni ucrtana u katastar. Na mestu gde su jezera, u katastru i dalje teče Begej. Postupak prenosa vlasništva sa „Voda Vojvodine“ na grad je u toku, pa onda sledi konverzija, i ne bih mogao da oročim koliki vremenski period će proteći dok se sve ne završi. Do tada, od ozbiljnijih poslova na jezerima neće se raditi ništa – ističe Jovanov.

 

Tek kad bude rešeno vlasništvo, „Rezervati prirode“ mogu konkurisati na evropskim projektima. Ideja je da ovo jezero kod „Žitoprodukta“ bude namenjeno ribolovcima, jezero u centru grada, kod zgrade suda rekreativcima, a oko Jezera 2 još nije sve usaglašeno.

 

– Ili će se graditi jezero, ili neće. Ima ideja da postane i klizalište. Bilo kako bilo, za uređenje je potrebno najmanje 750.000 evra i bez pomoći evropskih fondova mi sami jezera ne možemo urediti – dodaje Jovanov.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Da li bi to možda trebao da uradi NIS i da na taj na taj način delimično obešteti grad za sva ona blaga /nafta i gas/ koje godinama eksploatiše a za mizernu naftnu rentu. Da je kojim slučajem Naftagas i dalje u Zrenjaninu, to bi odavno bilo rešeno. Ovako, pljačka se i dalje nastavlja i to svakodnevno. Gradski vlastodršci nikako da postave pitanje visine naftne rente kako bi grad ostvarivao prihode kao u mnogim normalnim državama gde ta renta ide i do 25% od vrednosti eksploatisane nafte i gasa.

  • NADAM SE, NIKOLA, DA MISLIŠ, DA, „NAFTNA RENTA“, IZ POLJA U BOKI, JERMENOVCIMA, ELEMIRA I MELENACA, TREBA DA PRIPADNE STANOVNIŠTVU TIH MESTA, KAKO JE TO, NEKADA, ZAKONODAVAC I ZAMISLIO, DOK SMO SVI BILI OPŠTINE, SA SAMOSTALNIM UPRAVAMA, DO 1961.!!!
   A, ONDA SU NAS INTEGRISALI U VELIKU OPŠTINU ZRENJANIN, „RADI UŠTEDA“, I, OD TADA SVA SELA, KOJA, INAČE ČINE 40%! STANOVNIŠTVA, SADA „Grada“ Zrenjanina, SLUŽE, SAMO, DA SE OSTVARI ŠTO VEĆI ZAHVAT, KADA SE FORMIRA BUDŽET, DOK SE PRILIKOM RASPODELE, TA PROPORCIJA 40 : 60, SELA : GRAD, NE POŠTUJE, I TU JE PROPAST NAŠIH, BANATSKIH SELA!!!
   PREKOR IZ ELEMIRA!

 • „Grad Zrenjanin ima planove sa jezerima“,
  BOLJE VRATITE BEGEJ U SVOJE STARO KORITO I REŠITE PROBLEM!!!
  INAČE SE NEĆEMO NADAVATI NOVACA ZA ZAVRŠETAK I ODRŽAVANJE ISTIH!
  KAŽITE VEĆ JEDNOM, KOLIKO ĆE TO SVE DA KOŠTA, DA NE BUDE, KAO SA „SAMODOPRINOSOM ZA BOLNICU“!!!
  I JOŠ NEŠTO: „DA PLAĆANJE BUDE IZ BUDŽETA „NASELJENOG MESTA ZRENJANIN“, DA NE OPTEREĆUJETE I SVA MESTA „Grada ZRENJANINA“!!!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz