Grad Vesti Zrenjanin

Grad rešava dug koji “Gradska toplana” ima prema “Srbijagasu”

čedomir janjić
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić (Foto: Zoran Bogaroški)

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojen je predlog Odluke o načinu namirenja duga koji JKP “Gradska toplana” ima prema Javnom preduzeću “Srbijagas”.

 

Kako je navedeno u obrazloženju te odluke, Grad Zrenjanin će, kao osnivač, izmiriti obaveze “Gradske toplane” prema “Srbijagasu” tako što će u zamenu za dug obaviti prenos svojine distributivnog sistema prirodnog gasa na teritoriji grada u svojinu “Srbijagasa”.

 

Gradonačelnik Janjić je rekao da dug postoji od kraja 2008. godine. “Gradska toplana” je pokušala da ga sanira, ali to nije bilo realno rešiti iz tekućeg poslovanja,

 

– Grad Zrenjanin preuzima dug ovog javnog preduzeća i distribuciju gasa će preneti na “Srbijagas”. S tim što je deo sporazuma i da “Srbijagas” već ove godine krene sa daljom gasifikacijom u devet naseljenih mesta. Već su započeti radovi u Knićaninu, Perlezu i Belom Blatu. A krenuće i u Tarašu, Jankovom Mostu, Orlovatu, Tomaševcu, Čenti i Fakaždinu. Na taj način cela teritorija grada biće gasifikovana. Vrednost investicije je više od 14 miliona evra. Taj posao će raditi “Srbijagas” o svom trošku – objasnio je Janjić.

 

Pročitajte još: Palata Dunđerski zablistala u punom sjaju, objektu vraćen izvorni kolorit

 

Distributer gasa na teritoriji celog grada biće “Srbijagas”, pa se očekuju i povoljnosti za potrošače, koje se ogledaju, pre svega, u mnogo jeftinijem priključku.

 

– Očekujemo i korekciju cene gasa na dole. Mislim da smo napravili dobar posao za grad i za građane – rekao je Janjić.

 

Dug porastao na 599 miliona

 

Direktor JKP “Gradska toplana” Ilija Svilar pojasnio je da su dugovi nastali tokom grejne sezone 2008/2009, i to prilikom korekcije cene gasa od 60 posto, kada cena daljinskog grejanja nije pratila tu promenu cene. Tada je, objasnio je Svilar, nastao dug od 250 – 300 miliona, a u međuvremenu su dugovi narasli na nešto više od 599 miliona dinara.

 

Ova tačka biće razmatrana u četvrtak na vanrednoj sednici Skuštine grada Zrenjanina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • “Dug porastao na 599 miliona”!!!
  SVI ZNAMO “DA JE DUG ZAO DRUG”, ALI, ZAŠTO DA GA PLAĆAJU I ONI KOJI GA NISU “NAPRAVILI”!!!???
  HOĆU REĆI, I ONI KOJI NE TROŠE “ZEMNI GAS”, JER ĆE DUG BITI PLAĆEN IZ ZAJEDNIČKE KASE, BILO U NOVCU, ILI, U NATURI, KAKO SE OVDE PREDLAŽE!!!
  ODNOSNO, NA PRIMER, ELEMIRSKI GASOVOD, 50 KM!, ĆE PREĆI U VLASNIŠTVO “SRBIJA GASA”, A, KADA GA NEKO KUPI-PRIVATIZUJE, I AKO SMO GA IZGRADILI SOPSTVENIM SREDSTVIMA, ODE NAŠ GASOVOD “ZA SITNE PARE”, NEKOM, KO “ZNA DA RADI”, KOJI JE DOBAR NOVI “EKONOMISTA”!!!???
  UMESTO, DA NAM “SRBIJA GAS” ISPLATI TROŠKOVE OKO IZGRADNJE, PA NEKA GA POSLE ARČI, PO SVOJOJ VOLJI!!!
  DRUGO, SVA SELA SU PLAĆALA , NARAVNO, SKUPLJE, GRADSKOJ TOPLANI, KOJA IMA OGROMNE GUBITKE “NA TRANSPORTU”, ZEMNI GAS, JER IM NISU DALI, OPŠTINA, DA SKLOPE UGOVOR SA “SRBIJA GASOM”, A, SADA ĆE GAS “BITI JEFTINIJI”-MOŽE SELIMA-DIREKTNIM POTROŠAČIMA, DOK CENA “GRADSKOJ TOPLANI”, MORA DA BUDE VIŠA, ZBOG GORENAVEDENIH GUBITAKA!!!
  TREĆE, ONI KOJI SU SAMI FINANSIRALI IZGRADNJU GASOVODA, DA IM “SRBIJA GAS” ISPLATI TROŠAK I DA SE SELA IZUZMU IZ ZAJEDNIČKOG OBRAČUNA SA “GRADSKOM TOPLANOM”!
  DA SE KVALITET “BANATSKOG GASA” KONTROLIŠE, POSLE TRETMANA U AMINSKOM POSTROJENJU, KOJE NE BI TREBALO DA POSTOJI MOGUĆNOST “BAJPASIRANJA”!!!
  PREDLOZI IZ ELEMIRA!

 • PA, ZAR NIJE VLADA SRBIJE, OZ BUDŽETA, IZMIRILA SVA DUGOVANJA, SVIH JKP, PRE NEKOLIKO DANA!!!???
  VALJDA TU SPADA I ZRENJANIN, ILI JE U PITANJU NEKA “VIŠA” MATEMATIKA, NAMA NEDOSTUPNA!!!???
  BLAGO NAMA S’ VAMA!
  PITANJA IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM