Grad

EKSKLUZIVNO: Arhitekta Marija Silađi govori o budućem izgledu velelepne zgrade

Marija Silađi

Radovi na zgradi bivše Medicinske škole u centru grada napreduju u skladu sa dinamičkim planom, i ako ne bude nepredviđenih situacija, trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, baš kako je i planirano. Ovo je za portal zrenjaninski.com izjavila arhitekta Marija Silađi, upraviteljka fondacije „Spes“, koja rukovodi radovima na rekonstrukciji.

 

– Trenutno se radi fasada, odnosno profilacija fasadne dekoracije i kolorisanje prvog dela zgrade na strani okrenutoj jezeru. Urađeni su i ugrađeni prozori u prvom delu zgrade. U tom delu stavljeni su novi rogovi, crep i oluci, na drugom delu je skinut krov i nastavljaju se radovi na krovu. Urađene su vodovodne i elektro instalacije u oba dela, rade se pregradni zidovi, hidroizolacija u podrumu i ispod hodnika, gde nema podruma. Predstoje radovi na uličnoj fasadi, uz zadržavanje postojećih dekorativnih elemenata gde je moguće, odnosno rade se novi po istom modelu kao što su bili stari – ističe Silađi.

 

Još je ostalo da se sve poploča, urade kupatila i montira oprema. Preostali su i unutrašnji molerski radovi, kao i radovi na osvetljenju kompletnog objekta. Zanimljivo je da će zgrada dobiti i potpuno rekonstruisan dvorišni deo.

 

– Biće uređen amfiteatar koji će biti popločan starim biber crepom skinutim sa krova. Dvorište će biti opremljeno mobilijarom, svetiljkama i klupama – objašnjava Silađi.

 

Radovi na zgradi bivše Medicinske škole

 

Poseban ekskluzivitet je nova kovana ograda prema jezeru. Ogradu će izraditi vajari koji će u septembru biti učesnici umetničke kolonije u Kečkemetu.

 

– Kolonija radi u sklopu fabrike čelika. To će zaista biti nešto posebno – napominje Silađi.

 

Potpuna rekonstrukcija ove zgrade projekat je od posebnog značaja za Mađarski nacionalni savet, i finansirana je od strane mađarske vlade i Fonda Betlen Gabor. Zgrada je pre rata bila kloster i pripadala je Katoličkom ženskom redu „Notr dam“. Po Zakonu o restituciji, 2013. godine je vraćena Katoličkoj crkvi, odnosno Ženskom redu, a 2016. godine kupila ju je Zrenjaninska biskupija. Biskupija je kupila zgradu zahvaljujući pomoći Vlade Mađarske za 230.000 evra, a takođe zahvaljujući pomoći mađarske Vlade ona će biti i obnovljena.

 

Radovi na zgradi bivše Medicinske škole

 

Predviđeno je da u zgradi dve petine prostora dobije KUD „Petefi“, a ostalo će biti internat za devojke koje će voditi sestre reda „Notr dam“. Prema početnim računicama, radovi bi trebalo da koštaju oko 2 miliona evra.

 

Zgrada je od 1972. godine pod zaštitom države i svi poslovi rade se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „Dvorište će biti opremljeno mobilijarom, svetiljkama i klupama“ – objašnjava Silađi.
    SAMO, NEMOJTE, MOLIM VAS, DA KORISTITE SVETILJKE, KOJE EMITUJU ŽUTU SVETLOST, KOJE SU I INAČE, SAMO, ZA VELIKE RASKRSNICE, A, NE ZA „NORMALNU“ RASVETU, SA SVETLOM SUNČEVOG SPEKTRA, KOJE NE KVARI OČI!!!
    UPOTREBITE TZV. „LEDOVKE“, KOJE SU MALI POTROŠAČI I DUGO, DUGO TRAJU!!!
    ZAHVALJUJEM!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz