Grad

Desile se 44 teške povrede na radu, troje radnika poginulo!

povrede na radu
Foto: Pixabay

U 2018. godini, na teritoriji koju pokriva Odsek inspekcije za rad i radne odnose Srednjobanatskog upravnog okruga, desile su se 44 teške povrede na radu, dve teške povrede sa smrtnim ishodom i jedna smrtna povreda na mestu rada.

 

– Povrede su se najviše događale u industriji, poljoprivredi, trgovini na veliko i malo i građevinarstvu – kaže za portal zrenjaninski.com Vera Lazarov, inspektorka za rad i radne odnose. – Najčešći uzroci su nepropisni rad sa opremom, nekorišćenje propisanih sredstava za ličnu zaštitu na radu i neosposobljenost za bezbedan rad. Među uzrocima su i neprimenjivanje osnovnih načela organizacije i izvođenja radova i odustajanje od propisanog i utvrđenog procesa rada.

 

Lazarov dodaje da su uzroci i loša koordinacija učesnika u radu i angažovanje lica bez ugovora o radu. Do povreda dolazi i zbog toga što angažovana lica prethodno nisu upoznata sa tehnologijom rada.

 

Povrede se najčešće događaju ponedeljkom

 

Povrede se najčešće događaju ponedeljkom, i to u prvoj smeni. Muškarci se povređuju češće nego žene.

 

Što se tiče starosne strukture, najčešće se povređuju zaposleni između 31 i 35 godina, i 46 i 50 godina, ističe Lazarov.

 

Odsek inspekcije za rad i radne odnose doneo je prošle godine pet rešenja o zabrani rada na mestu rada. Doneo je i šest rešenja o otklanjanju nedostataka. Podneto je 11 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, kao i jedna prijava za pokretanje krivičnog postupka protiv poslodavca.

 

– Kako bi se povrede na radu smanjile i nastala šteta bila mnogo manja neophodno je da i poslodavac, ali i zaposleni, ispune svoje obaveze – kaže Lazarov. – Poslodavci imaju obavezu da obezbede bezbedan i zdrav rad u svakom aspektu. Trebalo bi da primene sve preventivne mere. Zaposleni moraju da se pridržavaju propisanih mera i sarađuju sa poslodavcem kako bi se preventivne mere primenile. Samo promenom nivoa svesti i kod poslodavaca i kod zaposlenih povrede na radu se mogu sprečiti – ističe Lazarov.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.