Grad YSLAJDER

CRPNA STANICA „CENTAR“ REŠILA VELIKI PROBLEM

crpna-stanica-centar

ZRENJANIN – Prethodna godina za zrenjaninsko Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ostaće upamćena kao godina u kojoj su započete, ali i završene neke značajnije investicije.

 

crpna stanica
Foto: JKP „Vodovod i kanalizacija“

 

Jedna od njih je izgradnja i puštanje u rad crpne stanice „Centar“, koja je smeštena kod Doma učenika „Angelina Kojić Gina“, na gradskoj magistrali. U pitanju je jedna od najvažnijih i najvećih, a ujedno i najsavremenijih crpnih stanica u gradu, u koju se prikupljaju otpadne vode iz severnog dela grada, od nadvožnjaka, ulica Ive Lole Ribara i Cara Dušana i većeg dela naselja Gradnulica, kao i Elemira.

 

– „Vodovod i kanalizacija“ raspolaže sa oko 80 većih crpnih stanica u gradu i selima, pomoću kojih reguliše prikupljanje i odvođenje otpadnih voda. Izgradnjom crpne stanice „Centar“ u značajnoj meri je poboljšan sistem odvođenja i prikupljanja otpadnih voda, a uz pomoć manjih crpnih stanica, koje smo pustili u rad u prethodnom periodu, u Njegoševoj, Sarajevskoj i na Mihajlovačkom drumu, trajno je rešen problem izlivanja otpadnih i atmosferskih voda koji se pojavljivao u pojedinim ulicima ovog dela grada – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

Izgradnjom nove crpne stanice „Centar“ omogućeno je njeno izmeštanje sa gradskog trga i to je bio preduslov da se sprovede završna faza sređivanja centra grada, a rešen je i dugogodišnji problem sa neprijatnim mirisima na uglu ulica Savezničke, Slobodana Bursaća i Cara Dušana. Ukupna vrednost ove investicije je 91,5 miliona dinara, od čega je grad Zrenjanin obezbedio 81,5 miliona, a ostatak JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava.

 

crpna stanica centar

 

Ova investicija obuhvatala je izgradnju same crpne stanice, njeno mašinsko, elektro i infrastrukturno opremanje, kao i izgradnju potisnog voda fekalne kanalizacije od Malog mosta do magistrale. Pomenutim potisnim vodom crpna stanica „Centar“ je povezana sa takođe automatizovanom stanicom “Mali most”, odakle se otpadne vode dalje odvode do stanice u Marka Oreškovića i potom ka Aleksandrovačkom kanalu.

 

– Radovi na crpnoj stanici započeti su u zimu 2013. i ubrzo potom su prekinuti, da bi bili nastavljenu u novembru naredne godine paralelno sa izgradnjom potisnog voda fekalne kanalizacije koji je završen u maju 2015. Od tada je i crpna stanica, iako nije bila kompletno završena, u upotrebi, ali je funkcionisala uz određena tehnička rešenja i fizičko angažovanje radnika našeg preduzeća. U drugoj polovini 2016. obezbeđeno je samostalno napajanje crpne stanice, završeno je mašinsko opremanje, okončani su i radovi na infrastrukturi oko nje i postavljen je sistem za daljinsko upravljanje i nadzor, čime je stanica u potpunosti automatizovana i od prošle godine kao takva je i u funkciji – naglašava Gajin.

 

Bitno je napomenuti da je tokom izgradnje potisnog voda fekalne kanalizacije i tokom rekonstrukcije centra grada na trasi izvođenja radova obavljena i kompletna zamena cevi vodovodne mreže.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz