Grad Vesti Zrenjanin

ČEDOMIR JANJIĆ: Dva velika problema u gradu biće uskoro rešena

čedomir janjić

Kada se sve sabere i oduzme, prethodna godina je bila uspešna, ocenio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je sumirao rezultate rada u 2019.

 

Janjić je istakao da je najveći problem 2012. godine, kada je aktuelna vladajuća koalicija preuzela vlast u Zrenjaninu, bila nezaposlenost.

 

– Od tada, trudili smo se da ispromovišemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje. Ubrzali smo proceduru vezanu za izdavanje građevinskih dozvola. Takođe, proširili smo industrijske zone. Sve to je dalo rezultate, tako da je nezaposlenost sa 13.000 – 14.000, koliko je ranije bila, u 2019. pala na 4.000. To je ozbiljan rezultat rada i pokazatelj onoga šta smo radili u prethodnom periodu – kazao je Janjić.

 

On je naglasio da su ove aktivnosti krunisane dolaskom kineske kompanije „Linglong“, koja u gradu na Begeju realizuje najveću investiciju u Srbiji.

 

Pročitajte još: SAZNAJEMO: Italijanska kompanija „Fulgar“ kupila fabriku „Pompea“

 

– Očekujemo da će s dolaskom „Linglonga“ doći i mnogobrojni kooperanti. O koliko velikoj investiciji je reč najbolje svedoči podatak da će „Linglong“, zajedno sa kooperantima, trošiti skoro istu količinu električne energije kao i ceo grad Zrenjanin – istakao je Janjić, dodajući da u ovom momentu još nekoliko investitora gradi pogone u industrijskim zonama.

 

čedomir janjić održao konferenciju za novinare

 

Veliki planovi za ovu godinu

 

Zrenjaninski gradonačelnik je kazao da su zacrtani i veliki planovi za ovu godinu. Kako je naveo, rešava se jedan od velikih problema, a to je obilaznica oko grada.

 

– Posle 27 godina gradi se novi most u gradu, koji se nalazi na trasi obilaznice. U narednih desetak dana počeće njegovo montiranje. Paralelno radimo i dokumentaciju za poslednju fazu obilaznice i očekujemo da će u junu krenuti izgradnja i tog dela puta. Ukoliko sve bude išlo po planu, krajem 2020. ili početkom 2021. moći ćemo da kažemo da je obilaznica kompletirana i da imamo povezen put između Beograda i Novog Sada – kazao je Janjić.

 

On je najavio da se ove godine planira i velika rekonstrukcija javne rasvete u gradu i selima, kao i nastavak rekonstrukcije Gradskog stadiona, koji će ispunjavati sve standarde UEFA.

 

Janjić je prokomentarisao i vest o potpisivanju memoranduma o izradi projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

 

– To je sjajna vest za Zrenjanin i Banat. Svojevremeno je u projekciji bilo da se radi brzi put, na taj način što bi se postojeći proširio, ali je investitor iz Kine „Linglong“ insistirao da to bude auto-put. Zna se i trasa kuda će ovaj put ići, a vrednost investicije je oko 600 miliona evra. Posle ovoga, bićemo mnogo interesantniji i drugim investitorima – ocenio je Janjić.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić osvrnuo se i na problem sa vodom za piće.

 

– Posle više decenija neuspešnog rešavanja ovog problema, na pragu smo da ga rešimo. U svakodnevnom sam kontaktu sa investitorom koji gradi postrojenje za preradu vode i ljudima iz Kabineta premijerke. Imam uveravanja investitora da će sledeće nedelje postrojenje početi sa radom i da će uskoro biti skinuta zabrana upotrebe vode za piće iz gradskog vodovoda – rekao je Janjić.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Po 17. jubilarni put, postrojenje za prečišćavanje vode kreće sa radom. To vam je čika Čeda obezbedio, glasajte opet za njega…

sinovoz
FAM