Grad Vesti Zrenjanin

Brojna kineska delegacija posetila Aerodrom „Ečka“ (Foto)

aerodrom ečka
Foto: Grad Zrenjanin

Zrenjaninski Aerodrom „Ečka“ u nedelju je posetila brojna kineska delegacija, koja je prethodnog dana prisustvovala svečanosti polaganja kamena temeljca za pogone kompanije „Linglong“.

 

Predvođena predsednikom kompanije Vang Fengom i njegovim poslovnim partnerima, delegacija iz Narodne Republike Kine prisustvovala je i aeromitingu priređenom u njenu čast. Dočekao ih je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima. Janjić je iskoristio još jednu priliku da razmeni utiske s predsednikom „Linglonga“, nakon zvaničnog početka realizacije te kineske investicije.

 

Program, koji su organizovali Grad Zrenjanin i Aero klub „Zrenjanin“, otvoren je nastupom padobranca. On se na tlo aerodroma spustio noseći transparent s logom kompanije „Linglong“.

 

Oko pet stotina gostiju iz Kine s interesovanjem je pratilo dvočasovni nastup pilota aerodroma „Ečka“, letačkog tima Galeb G-2 i školskog centra „Prinčevi avijacije“. Oni su izveli prigodan program na nekoliko tipova letelica, o čemu je govorio direktor aerodroma „Ečka“ Pavle Marković.

 

– Program je otvoren padobranskim desantom, gde je padobranac vukao zastavu kompanije „Linglong“, u čast naših prijatelja iz Kine. Oni su, ujedno, i naše prve komšije ovde, s obzirom na to da se pogoni grade u obližnjoj industrijskoj zoni. Drago nam je što imamo priliku da ih ugostimo. Želja nam je da se lepo osećaju u Zrenjaninu i u Srbiji uopšte. Avio program otvorili smo naletom „Galeba“ G-2, nekadašnjeg jugoslovenskog vojnog aviona, koji je izazvao veliko interesovanje publike – kazao je Marković.

 

aerodrom ečka
Foto: Grad Zrenjanin

 

Aerodrom „Ečka“ otvoren za svaku vrstu saradnje

 

Instruktori su potom demonstrirali sposobnosti i mogućnosti tri vazduhoplova marke „Cesna“, kao i „Pajpera Seminole“. Viđen je i uzbudljiv akrobatski let aviona „Zlin 526“. Na kraju, kao poseban poklon, čelniku „Linglonga“ uručena je pilotska uniforma i imao je jedinstvenu priliku da leti “Galebom” kojim je pilotirao Vladimir Bulat. Vang Feng je istakao i mogućnost da u nekom narednom periodu kineska kompanija „Linglong“ koristi pogodnosti aerodroma.

 

Govoreći o tome, direktor Pavle Marković je istakao da je Aerodrom „Ečka“ otvoren za svaku vrstu saradnje.

 

– Ukoliko bude takvog interesa, sigurno je da ćemo, u saradnji sa državom, izaći kineskim privrednicima u susret – naglasio je on.

 

Pomenuvši da je „Linglong“ postao prvi komšija aerodroma, direktor Marković ukazao je, u stvari, na činjenicu da se parcela na kojoj će se graditi pogoni kompanije, a koja zauzima preko 130 hektara površine, prostire sve do zone Aerodroma „Ečka“.

 

Gosti su prethodno upoznati s istorijatom aerodroma, izgrađenog 1942. godine za potrebe nemačke ratne avijacije „Luftvafe“, kao najvećeg aerodroma te vrste u jugoistočnoj Evropi. Do danas je ostao najveći aerodrom „C“ klase na Balkanu, s pratećom infrastrukturom za prijem manjih putničkih, poljoprivrednih i transportnih aviona do sedam tona nosivosti.

 

aerodrom ečka
Foto: Grad Zrenjanin

 

Podeli članak
sinovoz
FAM