Grad Vesti Zrenjanin

Begej će ovde moći da se pregazi ukoliko se nešto ne preduzme

begej

Nekada je čamac bio najkraća i najbrža veza između Dolje i Vašarišta, odnosno Karađorđevog trga u Zrenjaninu. Kako danas stvari stoje, uskoro bi se reka na tom mestu mogla i pregaziti. Trska u Begeju toliko je uzela maha da se pored nasipa formirala još jedna obala, a ovaj proces nastavlja se i dalje. I sa jedne i sa druge strane reke.

 

Pecaroši su tu situaciju iskoristili maksimalno, pa su na delu nasipa pored Begeja napravili prvo improvizovane nadstrešnice. U poslednje vreme, bogami, niču i „ozbiljniji građevinski poduhvati“. Ne samo što boravak na tom delu obale nije bezbedan, nego nije ni dozvoljen, jer su nasipi, pod uslovom da su uređeni, prva linija odbrane od poplava.

 

Begejom upravljaju „Vode Vojvodine“. Upravo od njih portal zrenjaninski.com je potražio odgovore na pitanja kako se obale održavaju i smeju li pecaroši na ovaj način da zauzmu obale. Evo šta stoji u zvaničnom odgovoru.

 

„JVP „Vode Vojvodine“ kontinuirano vodi brigu i unapređuje vodne resurse u Vojvodini. Kroz učešće u IPA programima prekogranične saradnje, „Vode Vojvodine“ obezbedile su dodatna višemilionaska ulaganja u Hidrosistem DTD. Jedan od projekata odnosi se i na revitalizaciju kanala Begej. Reč je o prekograničnoj saradnji Srbije sa Rumunijom”, navode u ovom preduzeću.

 

Kroz ovaj projekat, vredan ukupno 13,85 miliona evra, planirani su, između ostalog, i radovi na Begeju u Zrenjaninu, na okretnici kod pešačkog mosta. Tokom leta predviđeno je uklanjanje trske i nanosa iz korita kanala i uređenje obale. Ovi radovi podrazumevaju izgradnju obaloutvrde i postavljanje pristana za privez brodova.

 

begej

 

Očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na kanalu Begej

 

Kada se završi kompletan projekat, očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na kanalu Begej, razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona kroz povećanje transporta. To bi trebalo da bude polovinom 2021. godine.

 

Takođe, JVP „Vode Vojvodine“ predvidelo je tokom ove godine i ulaganje od preko 300 miliona dinara u redovno održavanje kanala Hidrosistema DTD, što podrazumeva radove na izmuljenju, košenju, uklanjanju rastinja i slično. Program redovnog održavanja se sprovodi prema prioritetima imajući u vidu  situaciju na terenu.

 

„Podsećamo da Hidrosistem DTD čini 14 magistralnih kanala ukupne dužine 694,2 kilometra, te da je održavanje takvog sistema izuzetno kompleksno. Zbog sve učestalijih problema na terenu,  pozivamo i građane da sve uočene nepravilnosi prijave ili „Vodama Vojvodine“ ili nadležnom vodoprivrednom preduzeću“, saopštili su iz JVP „Vode Vojvodine“.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM