Gastro kutak

USKRS NA SALAŠU PORODICE MILER: Na Veliki petak stiglo i ždrebe ponija (VIDEO)

Za Uskrs će se na salašu porodice Miler u Mužljanskim ritovima okupiti članovi najbliže porodice. Janoš i Iren, njihova ćerka i zet, kao i troje unučadi, a iz Nemačke su za ovaj praznik stigli i Janoševa sestra i zet, kao i zetova majka.

Uskrs kod porodice Miler (Foto: Robert Sabo)
Uskrs kod porodice Miler (Foto: Robert Sabo)

uskrs– Pre nedelju dana imali smo veliko slavlje, Janoš je proslavio 60. rođendan i bilo je blizu 50 gostiju na slavlju. Za Uskrs ćemo zato biti sa najbližima – pričaju naši domaćini. 

Žene su sa pripremama počele u petak. Farbaju se jaja. Rešili su da ove godine ofarbaju 50 komada u pet boja, a još 50 će skuvati u vodi u kojoj se kuva kolenica – ta imaju poseban ukus. U petak se kuvala riblja čorba, pekla riba i kokale kokice.

A specijalitet Milerovih za uskršnju trpezu je – šunka u testu, pečena u seljačkoj pećki, odnosno furuni.

– Šunka mora biti bez kosti. Prvo se drži u vodi da pusti višak soli. Umesim testo, kvasac, brašno i vodu, otprilike za dve šunke koliko ćemo mi ispeći. Kad testo naraste, premesim i uvijem šunku. Preko testa stavim foliju i pravac pećka – priča Iren.

uskrs

Da bi se ispekla šunka koja je pravi delikates, potrebno je dva puta naložiti pećku. Iz jednog puta se ne ispeče. Ali zato kada se ispeče, prste da poližeš.

– Bio je neki Pišta bači, mi smo mu pekli šunku. On kaže, ništa ne valja – brzo se pojede. Slaninu od šunke možete na hleb da namažete, tako izgleda posle pečenja – kazuje Iren.

Uz šunku obavezno ide i ren. Ove godine, džinovski iz bašte Milerovih. Samelje se na mašini za meso, a onda polovina stavi u mlaku rernu da mu izvuče ljutinu. Začini se solju, šećerom i sirćetom, a doda se i malo vode od barenja kolenice, zbog boljeg šmeka. Na sto se stavi i mileram, pa ko voli sa mileramom, molim lepo. Jaja obavezno, ali ona kuvana u vodi, u kojoj se barila kolenica. Znači biće i kolenica, mladog luka, rotkvica…

uskrs

Na kraju torta, neka dobra, jer domaćice znaju šta rade. A mi smo u petak probali štrudlu sa bademima (mandulama), najbolju na svetu.

Uskrsu se raduju svi, a najviše mališani. Njima će zeka doneti poklone, i to pravi zeka, jer i njih ima na salašu kod Milerovih. A možda najlepši poklon za Uskrs donela im je poni kobila Suzi – ona je na Veliki petak oždrebila jedno žensko ždrebe, zdravo i pravo.

Pogledajte kako izgleda ova savršena Pony farma.

Foto i video: Sabo Robert

Podeli članak
sinovoz
FAM