Gastro kutak Vesti Zrenjanin

SAVETI STRUČNJAKA: Pravilna ishrana za vreme praznika

pravilna ishrana
Foto: Pixabay

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” u Zrenjaninu objavio je savete o ishrani tokom praznika. Ishrana u ovo vreme je, po pravilu, obilnija po količini, ali i po kalorijskom sastavu. Više se unose masti, soli i šećer, što predstavlja rizik po zdravlje.

 

Povećan unos hrane za vreme praznika često je praćen i povećanim unosom alkohola, kažu u Domu zdravlja, i dodaju da bi alkohol trebalo konzumirati u umerenim količinama, a gazirane i negazirane sokove izbegavati.

 

Evo i ostalih saveta koji nam dolaze iz Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”.

 

– Vodite računa da jela budu pripremljena sa što manje masnoće, naročito izbegavajte pečenje i pohovanje u dubokoj masnoći. Zastupljenost povrća treba da je što veća i raznovrsnija. Najbolje ga je jesti kao prilog, bareno ili presno u raznim salatama. Prilozi od barenog povrća i salate mogu izgledati veoma dekorativno na vašoj prazničnoj trpezi. Možete ih kombinovati sa probiotik jogurtom kako bi dodatno pospešili varenje. Pored toga, povrće ima vlakna koja daju osećaj sitosti, a imaju i niz drugih pozitivnih efekata na naše zdravlje.

 

– Torte i ostale slatkiše bi trebalo u što većem procentu zameniti voćnim salatama.

 

– Vodite računa da ostanete uobročeni, a ne da se stalno nešto „gricka“. Doručak nije preporučljivo preskakati.

 

– Koristite manje tanjire kako biste izbegli konzumiranje veće količine hrane odjednom.

 

– Hranu duže žvaćite kako biste uživali u ukusu hrane, a istovremeno i pospešili varenje. Duže žvakanje će vam omogućiti da brže postignete osećaj sitosti i da tada prestanete sa daljim unosom hrane, što nije slučaj kada se hrana brzo i neumereno konzumira.

 

– Nemojte tanjiriće sa sitnim pecivima, kolačićima i ostalim posluženjem držati svuda po kući. Neka na stolu bude voće, a prazničnu trpezu servirajte u vreme obroka.

 

– Fizička aktivnost i druženja su isto tako važni za zdravlje kao i unos hrane. Psihičko zdravlje nije ništa manje važno od njegovog fizičkog aspekta. Nemojte ga zapostavljati. Iskoristite praznike da se družite sa dragim osobama i da budete fizički aktivni u skladu sa vašim godinama i fizičkim mogućnostima i da svom organizmu obezbedite dovoljno sna.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM