Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Sada je pravo vreme da vam se na trpezi nađe đuveč

đuveč
Foto: Pixabay

Đuveč je pravo sezonsko jelo. Sad, baš sad, paradajz je najlepši, a i paprika, pa je idealno vreme da vam se ovo letnje jelo nađe na trpezi.

 

Danas se u đuveč dodaje svašta – tikvice, patlidžan, u zamrznutim varijantama ima i boranije, šargarepe… Ali, klasičan recept ima tek nekoliko sastojaka: crni luk, paradajz, papriku, meso (nije obavezno, ali je lepše), pirinač, začine, i to je to.

 

Namasti se, naulji, posuda u kojoj će se đuveč spravljati, crni luk se iseče na krupnije kolutove, posoli, preko luka ide meso (svinjska rebra su dobro rešenje, ali može i piletina), preko mesa pirinač (može da se prethodno kratko probari, daje bolji ukus), pa paprika u kolutovima, i na kraju paradajz. Soli, bibera, i u rernu.

 

Pročitajte još: Biber – začin bez kog se neka jela jednostavno ne mogu zamisliti

 

Što se duže krčka, to je ukusniji. Prvo pokriven folijom, a pred kraj bez nje, da malo uhvati koricu.

 

Najbolji je ako se jede tog dana, ali nije loš ni kad se podgreje.

 

Neko sve ovo obavi na ringli, ali u rerni je najbolji.

 

Nekad su domaćice leti od paradajza kuvale sos za nedeljni rinflajš od svežeg ploda. Takozvani sos sa ljuskama. U taj sos ne idu paprika ni pirinač, samo crni luk i paradajz.

 

Neko leti voli i sataraš, u koji se stavi sve prethodno, al’ bez mesa i pirinča.

 

Ko šta voli, nek izvoli, ali jedite paradajz dok ga ima. Nije baš jeftin, a uskoro ga, bar ne ovog što liči na domaći (izvinjavamo se onima koji ga beru u sopstvenoj bašti), neće biti.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM