Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Praziluk je nepravedno zapostavljen iako je vrlo zdravo povrće

praziluk
Foto: Pixabay

Zima je pri kraju, a pri kraju su i ideje šta kuvati. Već su nam dojadili i sarma, i kiseli kupus, i pasulj, a o krompiru da ne govorimo. Vreme je, dakle, za praziluk, koji je nepravedno zapostavljen

 

Praziluk je ne samo ukusno, nego i vrlo, vrlo zdravo povrće, a od njega se mogu pripremati odlični obroci. Prvo o tome zašto je dobar.

 

Prepun je vitamina C, gvožđa, mangana, odlično reguliše nivo šećera u krvi. Pun je vlakana, automatski odličan za probavu. Istraživanja su pokazala da ono od čega se praziluk sastoji dobro utiče na porast dobrog holesterola.

 

Praziluk se može koristiti u sirovom stanju, kao salata. Može se i dodavati u jela, umesto crnog i belog luka, ili sa njim. U rižoto, pilave, sve što se dinsta. A može se od njega napraviti i samostalno jelo.

 

Evo recepata za neka od njih.

 

Punjeni praziluk se pravi tako što se mleveno meso kratko prodinsta, sa iseckanim prazilukovim zelenim perima, začinima i malo pirinča. Beli delovi krupnijeg praziluka se prokuvaju, ali paziti da se ne raskuvaju. Najbolje prstom istisnuti sredinu, da ostanu dva – tri lista. Šupalj praziluk napuni se smesom i prelije paradajz sosom, ili samo kuvanim paradajzom i peče u rerni 20-tak minuta.

 

Zapečeni praziluk pravi se tako što se probari i beli i zeleni deo, i poređa u nauljenu vatrostalnu posudu. Napravi se bešamel umak, prelije preko praziluka, i onda se još prelije smesom od pavlake i jajeta. To je kaloričnija i teža (za stomak) varijanta. Ko voli lakše, nek izostavi bešamel.

 

I za treće jelo nije potreban poseban recept. Praziluk je odličan i pohovan. Skuvajte ga „a dente“ i pohujte kao i sve drugo što pohujete. Uz salatu, odličan ručak.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM