Gastro kutak

Dunja je jesenja kraljica, mnogi ne znaju koliko je ova voćka dragocena!

Dunja
Foto: Pixabay

Dunja je jesenja kraljica! Neverovatno je koliko ljudi ne znaju koliko je ova voćka dragocena, blagotvorna, zdrava i korisna. I to ne samo u vidu rakije.

 

Takođe je prilično neverovatno kako se od dunje priprema tek nekoliko poslastica, a mogućnosti su neuporedivo veće. Dunja je kraljica kompota. Konkurencija su joj kajsija, višnja, eventualno breskva, ali dunja je neprikosnovena.

 

Nekada su domaćice pravile kombinovani kompot, od dunje i belog grožđa. Nekad su domaćice pravile i kitnikez. Neki ga zovu i sir od dunja. Kitnikez nije jednostavno napraviti ali vredi se potruditi. Recepata ima mnogo a evo jednog:

 

Dunje oljuštite a zatim ih nasecite na kockice. Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna. Zatim ih ispasirajte  – nekad se to radilo kroz pasir a sada posao radi i štapni mikser. Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne. To zna da potraje. Dobijenu masu sipajte u modle, ukoliko imate silikonske raznih oblika odlično. Neko kitnikez maže između dve oblatne, neko u kuvani kitnikez dodaje seckane orahe, ali nije obavezno. Na suvom mestu kitnikez može da stoji nekoliko meseci.

 

Za poslastice od dunja znamo, a šta znamo o lekovitosti dunje. Najlekovitiji deo dunje su njene semenke. Pomažu kod problema sa kašljem. Pektin kojim je dunja obiluje utiče blagotvorno na varenje. Sok od dunja leči kašalj, pomaže kod astme i dijareje.

 

Dunja se može peći, baš kao i jabuka, ili ludaja. Pečena, osim što je vrlo ukusna, pomaže anemičnim ljudima. Čaj od semenki pomaže kod nesanice, a čaj od listova pomaže kod dijareje.

 

Dunje se na pijacama i radnjama mogu pronaći sigurno još mesec dana. Ne propustite dok ih ima, napravite nešto od ove  jesenje kraljice.

 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM