Društvo Foto dana

PRIRODA IZ UGLA DANILA ĐEKOVIĆA: Fotografije našeg okruženja koje ostavljaju bez daha

ZRENjANIN – Sve je počelo 2008. godine kada sam supruzi kupio profesionalni fotoaparat – priča za portal „Zrenjaninski“ Danilo Đeković, jedan od najboljih fotografa u gradu, a i šire, čija je tema priroda, a pre svega ptice.

danilo_djekovic

– I supruga i ja jako volimo prirodu i fotografiju. Da je obradujem, kupio sam joj fotoaparat, koji sticajem okolnosti, pošto smo u međuvremenu dobili dva sina, sada više koristim ja nego supruga. Jedva čekam da mališani porastu, pa da opet krenemo svi u prirodu i na fotografisanje.

Prva Danilova fotografska lokacija bila je Carska bara. Sada mu je najomiljenija Rusanda.

– Mi nismo svesni u kom području živimo: vodeno čvorište, toliko reka, i toliko lepe prirode i toliko retkih ptica. Carska bara, Rusanda, Okanj, specijalni rezervat prirode Ritovi donjeg Potisja, uskoro specijalni rezervat Donje Potamišje. To su sve dragulji, a večita inspiracija za ornitologe, posmatrače ptica i nas fotografe.

priroda

Da bi se napravile tako dobre fotografije kakve pravi Danilo, potrebno je poprilično ulaganje u opremu, ali i dosta znanja i umeća.

– I ogromna ljubav – kaže Danilo. – Ja krećem oko 3 ujutro da stignem do svitanja. Moram da poznajem vrstu ptice koju ću fotografisati, a vrlo često ni ne znam šta ću fotografisati, jer je priroda potpuno nepredvidiva.

Svako godišnje doba i svaka ptica za Danila su jednako lepi i inspirativni. Ipak, ako bira godišnje doba, onda je to proleće, sve se budi, ptice selice stižu, pa se gnezde, pare, stižu mladunci… Ako bira ptice, onda se odlučuje za crne rode, šljukarice i orlove belorepane.

priroda

– Nažalost, činimo sve da narušimo prirodu i zatremo vrste. Orao belorepan sve je ređi na ovim prostorima i to je strašno – upozorava Danilo koji, da bi napravio dobru fotografiju, mnogo vremena provodi napolju, u prirodi, i zna mnogo više od svih inspekcija i kontrolora.

– Moram da kažem da je ono što vidim na terenu često poražavajuće. Tu pre svega mislim na Carsku baru, čiji se upravljač o ovom biseru prirode ne brine, a Carska bara propada – kaže Danilo i dodaje da bi u odbranu prirode, biljnog i životnjsko sveta, svi morali mnogo jače da dignemo glas.

priroda

priroda

priroda

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Bravo za mog prijatelja Danila i respect za njegovu borbu da se spasi Carska bara i ostale oaze koje nestaju.

  • Bravo za mog prijatelja Danila i respect za njegovu borbu da se spasi Carska bara i ostale oaze koje nestaju.

  • Sasvim sigurno jedan od najboljih poznavalaca i fotografa prirode, a naročito ptica ne samo u Srbiji već mnogo šire.

  • Sasvim sigurno jedan od najboljih poznavalaca i fotografa prirode, a naročito ptica ne samo u Srbiji već mnogo šire.

sinovoz