Foto dana Vesti Zrenjanin

Ovaj par mlađih labudova nikoga ne ostavlja ravnodušnim

par labudova
Foto: Milan Nedeljkov

Beloblatska okolina obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama. Biološkom terminologijom to se definiše kao izvanredan primer biodiverziteta u jednom biotopu.

 

Ova ekološka niša, bogata životinjskim vrstama, posebno se ističe raznovrsnošću ptičijeg sveta. Domimantne su čaplje, ali nije zanemarljivo prisustvo i ostalih ptica koje samo upotpunjuju ovu neverovatnu leteću „carsku flotu“.

 

Rode su nam nekako uvek u prvom planu, verovatno  zbog interesantnih priča koje se vezuju za ove prelepe i plemenite životinje, ali nas ni labudovi ne ostavljaju ravnodušnim. Njihova fizička pojava, gracioznost na vodi i prelepo držanje, a nadasve porodična privrženost, ono su što ih čini posebnim.

 

Pročitajte još: Zovu je klupa pomirenja, a nalazi se na jednom od najlepših mesta!

 

Već godinama unazad imamo izuzetan primer porodičnog funkcionalnog sistema sa Jucom i Jocom, kao pretečama i domimnantnim figurama carsko – barske flotile. No, kako vreme odmiče, tako se pojavljuju slični parovi, naravno njihovi potomci, kao sukcesori ovog velikog „ptičijeg plemenskog saveza“.

 

Na prostoru Traktor bare uočen je par mlađih i razdraganih labudova, Soka i Sever. Okupan prvim sunčevim zracima, nakon tmurnih i kišnih dana, ovaj prelepi par labudova kao da nam nagoveštava lepše vreme. Svakako i uliva nadu da će labudovi opstati u ovoj arei, verujemo i ljudi sa njima. Jer, samo u toj simbiozi ljudi, prirode i svih aktera unutar životnog prostora, garancija su opstanka svih. A mesta za sve ima!

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz