Foto dana Region

KADA ZAŠKRIPI ĐERAM STARI

djeram
Belo Blato

Lepe priče iz starina više nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Verovatni razlog tome je generalno pomanjkanje dobre emocije u ovom vremenu brzih dešavanja i sve prisutnija otuđenost čovekova.

 

djeram
Đeram u Belom Blatu

 

Kod većine ljudi prva asocijacija na pomen đerma je neka vrsta romantičnog dešavanja. To  upravo  i jeste paradigma onom vremenu, kada je sve nekako bilo “ stidljivije, postupnije i  romantičnije“. Nije teško zamisliti  prijatnu  junsku noć sa punim mesecom i dvoje mladih uz đeram.

 

Svakako dvoje, koji su dospeli  za boravak  pod đermom.  Jedna dobro osmišljena poluga sa vedrom i eto priče za sva vremena. A koliko se tek lepih i slatkorečivih priča naslušao naš đeram stari, niko ne zna? Zahvaljujući  snalažljivim majstorima graditeljima  naše etno kuće, donešen je sa starog mesta , gde je nekada svedočio o mnogim ljubavima.

 

Kao kaleidoskop vremena prohujalog. Da li se i dalje njegova misija nastavlja, to nam samo naš đeram može posvedočiti. Mi verujemo da se i dalje , pod okriljem noći, dešavaju ona romantična i  mladalačka okupljanja. I baš zbog toga , a da bi se održao kontinuitet tih prelepih i  dešavanja koja nisu  štetna niti neprihvatljiva, mi smo odlučili da malo obnovimo bunarsku konstrukciju.

 

Za to se pobrinuo čika Đura domar, naš univerzalac.  Da i dalje traje i da se mladi mogu oko bunara okupljati kao njihovi preci nekada. Pa da se priče lepe i sećanja pomešaju sa vremenom ovim i da nikada ne iščile iz srca romantičnih.

 

U beloblatskoj školi, maja 2017.

N.M.

Podeli članak
sinovoz
FAM