• ZREPOK: PRIVREDNA KOMORA JE PARADRŽAVNA INSTITUCIJA!

    ZRENJANIN – Privredna komora Srbije paradržavna je institucija i bez obzira na posledice koje ćemo eventualno snositi, nećemo biti članovi, niti ćemo plaćati komorski doprinos. Privredna komora, ovakva kakva je sada, ne zastupa naše interese, niti je to ikada činila. Ovo je, sažeto, zaključak današnjeg obraćanja javnosti članova Zrenjaninskog poslovnog kruga. Naime, po novom Zakonu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ZREPOK: PRIVREDNA KOMORA JE PARADRŽAVNA INSTITUCIJA!

    ZRENJANIN – Privredna komora Srbije paradržavna je institucija i bez obzira na posledice koje ćemo eventualno snositi, nećemo biti članovi, niti ćemo plaćati komorski doprinos. Privredna komora, ovakva kakva je sada, ne zastupa naše interese, niti je to ikada činila. Ovo je, sažeto, zaključak današnjeg obraćanja javnosti članova Zrenjaninskog poslovnog kruga.

    Članovi ZREPOK-a

    Naime, po novom Zakonu o privrednim komora, članstvo u asocijaciji je obavezno, a komorski doprinos nekim kategorijama povećan je i deset puta.

    – Obaveznost članstva je protivustavna – kaže Steva Kočalka, predsednik ZREPOK-a. – Kriterijum godišnjeg prometa kao jedini za određivanje visine komorskog doprinosa direktno pogađa srednja preduzeća u razvoju sa domaćim kapitalom, a ide na ruku velikim stranim kompanijama. Za nas u ZREPOK-u to je potpuno neprihvatljivo i mi smo prvi put od kada imamo svoja preduzeća rešeni da zakon ne poštujemo. Slično misle i nama srodne asocijacije u celoj Srbiji, istakao je Kočalka.

    – Moja preduzeća nisu bili članovi Privredne komore poslednje četiri godine – istakao je Budimir Jovanović, vlasnik „Jovanović grupe“. – Razlog je jednostavan: svojevremeno sam bio član visokih organa Komore i na delu se uverio da je to stecište isluženih i istrošenih političkih kadrova koji ne poseduju nikakva znanja i veštine za bilo koji posao. Takva komora privrednicima ne treba jer nikada, ali nikada ne štiti interese privrednika. Po novom zakonu, godišnje bi trebalo da plaćam 2.200.000 dinara članarinu – po starom to je bilo 220.000. A i dalje neko tvrdi da komorski doprinos nije novo opterećenje za privrednike, naglasio je Jovanović.

    Po mišljenju članova ZREPOK-a, ovakav zakon direktno favorizuje strane investitore, a po ko zna koji put udara na domaće kompanije i to posebno one srednje, u razvoju.

    – Po novom zakonu, ukupan planiran prihod Privredne komore Srbije iznosi blizu dve milijarde, a raspoređen je na 26.000 privrednih subjekata – kaže Dragoljub Bjeloglav, vlasnik preduzeća „BB trejd“. – Komorski doprinos za moju firmu izgleda tako kao da ću duplo platiti porez na dobit. Domaći investitori nemaju prava na subvencije, nemaju pravo na odbitak od poreza na osnovu investicija, a kao kruna stiže obaveznost članstva u komori, ističe Bjeloglav.

    Članovi Komore nećemo biti niti ćemo plaćati članarinu, kategorični su članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga. Na to nas moraju naterati silom, kažu. Do tada, sa srodnim asocijacijama podneće zahtev za ocenu ustavnosti spornog zakona.

    – Reći ću samo da je prosečna zarada u Privrednoj komori 70.000 dinara, a u privredi 40.000, pa valjda taj podatak govori dovoljno – završio je Budimir Jovanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]