• Zrenjaninski poslovni krug podneo inicijativu Narodnoj banci Srbije

    Udruženje „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK), uz podršku više udruženja, podnelo je inicijativu Narodnoj banci Srbije u vezi sa Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu kartica.   Inicijativa je, inače, podržana od Unije poslodavaca Vojvodine, zrenjaninskog ogranka Unije poslodavaca Srbije, Poslovnog kluba zapadne Srbije iz Užica, Udruženja „Gradac 97“ iz Čačka, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninski poslovni krug podneo inicijativu Narodnoj banci Srbije

    Udruženje „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK), uz podršku više udruženja, podnelo je inicijativu Narodnoj banci Srbije u vezi sa Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu kartica.

     

    Inicijativa je, inače, podržana od Unije poslodavaca Vojvodine, zrenjaninskog ogranka Unije poslodavaca Srbije, Poslovnog kluba zapadne Srbije iz Užica, Udruženja „Gradac 97“ iz Čačka, Foruma privrednika Čačka i Udruženja „UnoDrop“ iz Beograda.

     

    U uvodnom tekstu inicijative njeni podnosioci naglašavaju da, zajedno sa svojim firmama članicama, pozitivno ocenjuju pripremljeni nacrt Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

     

    „Sigurni smo da će se usvajanjem, odnosno primenom ovog zakona, ostvariti zacrtani ciljevi, i to razvijanje bezgotovinskog društva sa većim stepenom korišćenja POS terminala u trgovinama i niže provizije za bezgotovinska plaćanja karticama, koje će dovesti do pojeftinjenja određenih proizvoda, što će biti od izuzetnog značaja i za potrošače. Nacrt zakona daje mogućnosti da preduzetnici, mikro i mala preduzeća, dobiju bolju pregovaračku poziciju u komunikaciji sa bankama i, na kraju krajeva, unapređuje se transparentnost naknada koje banke naplaćuju privrednim subjektima za obavljanje transakcija. Iz navedenih razloga smatramo da je usvajanje ovog zakona, u što kraćem vremenskom roku, od velike važnosti za srpsku privredu. Izuzetno visoke bankarske provizije su veliko opterećenje za preduzetnike i mala i srednja preduzeća, one destimulativno utiču na korišćenje platnih kartica“, navodi se u tekstu inicijative, uz napomenu da je zakonom predviđen dugačak period za snižavanje provizija i pripremu banaka za izmenu ovog zakona.

     

    „Molimo da Narodna banka Srbije pokrene postupak da Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, koji je izrađen prošle godine u septembru, što pre usvoji Vlada Srbije, a potom i Skupština Srbije, jer za sve ovo vreme štetu trpi naša privreda“, zaključak je inicijative ZREPOK-a i ostalih udruženja – potpisnika.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija