Ekonomija

Zrenjaninski IKT klaster protiv odluke o dodeli subvencija „Kontinentalu“

vladimir-kovac
Vladimir Kovač (Foto: MEX Production)

Zrenjaninski IKT klaster, kao jedan od najmlađih u Srbiji, reagovao je na odluku Vlade Srbije da se nemačkoj kompaniji „Kontinental“ dodele državne subvencije za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

 

U Zrenjaninskom IKT klasteru smatraju da se na ovaj način daje prednost jednoj kompaniji i da samim tim one firme iz oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, koje već posluju u Srbiji, a koje su uglavnom domaće, dolaze u nepovoljan položaj.

 

„Pri tom, mišljenja smo da se ovakvim ustupcima ne rešava nikakav problem na tržištu rada jer je potražnja za radnicima u IT sektoru u ovom trenutku mnogo veća od postojeće ponude“, navodi se u saopštenju za javnost.

 

Predsednik Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera Vladimir Kovač kaže za portal zrenjaninski.com da su Zrenjaninci osetili potrebu da stanu uz svoje kolege iz drugih klastera.

 

– IT je jedan od najzdravijih sektora u domaćoj privredi i ne sme da postoji favorizovanje određenih privrednih subjekata na ovaj način, jer se tako narušava sklad koji postoji u IT industriji. Direktnim subvencijama od strane države daje se prednost određenom subjektu, u ovom slučaju nemačkoj kompaniji „Kontinental“, koja je obećala da će otvoriti 500 novih radnih mesta za IT inženjere. U suštini, svi vrlo dobro znamo da je to prilika da se postojeći IT inženjeri preuzmu iz drugih, u najvećoj meri domaćih kompanija – navodi Kovač.

 

Po njegovom mišljenju, na taj način se direktno daje prednost jednoj stranoj kompaniji naspram domaćih IT kompanija koje predstavljaju možda i najzdraviji deo srpske privrede.

 

– Ovo pogotovo utiče na IT scenu u Novom Sadu, a mislimo da ovakva odluka može da odvuče i pojedine Zrenjanice iz grada, što ne ide u korist našoj strategiji povećanja broja IT inženjera u Zrenjaninu u narednih nekoliko godina. Na tržištu svi moraju da imaju jednak tretman. Trebalo bi svi da utičemo da se ova odluka ne sprovede u delo, odnosno da se navedene subvencije ne dodele nemačkoj kompaniji – ističe Kovač.

 

Zrenjaninski IKT klaster

 

On smatra da IT sektoru uopšte nisu potrebne subvencije tog tipa, već da je neophodno da, ukoliko želimo da IT bude nosilac privrede u Srbiji u budućnosti, država ulaže u obrazovanje budućih IT kadrova, što podrazumeva i povećanje kvota na fakultetima i stvaranje takvog ambijenta da se sa ovom oblašću đaci upoznavaju već od osnovne škole, pa zatim i u srednjim školama.

 

– U Zrenjaninu smo imali slučaj da je prošle godine osnovano IT odeljenje u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, a od naredne školske godine biće i IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji. U ovom trenutku su potrebe za kvalitetnim kadrovima daleko veće od onoga što se nudi na tržištu rada. Zato ova subvencija nije dobra, jer se radi o tome da bi ta kompanija preuzela postojeće kadrove i ne bi uložila u obrazovanje novih, pri čemu bi bile oštećene domaće kompanije, koje godinama ulažu u razvoj IT-a u Srbiji i plaćaju PDV na sve ono što su stvorile kao proizvod, jer nisu imale priliku da budu subvencionisane na bilo koji način – zaključuje Kovač.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz