Ekonomija YSLAJDER

ZRENJANIN I MICROSOFT POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI

Memorandum su potpisali Željko Vujinović i Duško Radišić

ZRENJANIN – Memorandum o saradnji između Grada Zrenjanina i kompanije „Microsoft“ potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.

Memorandum su potpisali Željko Vujinović i Duško Radišić

Memorandum je u ime Grada potpisao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a ispred kompanije direktor „Microsoft Srbija“ Željko Vujinović.

Predviđeno je da saradnja pokriva oblasti unapređenja efikasnosti i kvaliteta tradicionalnih i elektronskih servisa koji se pružaju građanima, zatim dizajn fleksibilne i proširive arhitekture interoperabilnosti, odnosno sposobnosti zajedničkog rada različitih sistema. Dogovara se i saradnja u transferu znanja u oblasti najnaprednijih Microsoft tehnologija i rešenja, kao i poboljšanje sistema obrazovanja na teritoriji Grada Zrenjanina korišćenjem modernih uređaja i servisa.

Memorandumom je predviđeno i pružanje podrške u oblasti racionalizacije i optimizacije nabavke i korišćenja Microsoft softvera. U širem planu je i unapređenje zdravstvenog sistema na teritoriji Grada Zrenjanina korišćenjem modernih informacionih tehnologija, uvođenje „Open Data“ infrastrukture za pružanje informacija građanima i privredi i podrška start-up kompanijama radi kreiranja novih poslovnih mogućnosti.

– Ovim memorandumom iskazujemo privrženost ideji da razvijamo ne samo velike kompanije već i lokalnu samoupravu, a ovo je jedan u nizu sporazuma koji će biti potpisani. Definisane su oblasti u kojima ćemo zajednički da nastupamo i da ih razvijamo, a u saradnji sa gradom radimo i na unapređivanju obrazovanja. Kao kompanija stavićemo na raspolaganje svoje resurse, ali i demonstrirati na koji način naše tehnologije mogu da pomognu unapređenju ove sredine i obrazovnog sistema, kako bi se broj kadrova uvećao, uz proširenje znanja – najavio je direktor Vujinović, podsećajući da se njegova kompanija zalaže za digitalnu transformaciju.

– Ono na čemu ćemo posebno da radimo, zajedno sa Gradom, to je unapređenje start-up zajednice, jer je to prilika mladim ljudima u Zrenjaninu da pokažu svoja znanja i da korišćenjem naših tehnologija doprinesu razvoju grada i ovdašnje privrede. Za nas od danas na ovom prostoru počinje jedan ozbiljan zajednički proces – najavio je Vujinović.

U ime Grada Zrenjanina pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je da je memorandum o saradnji sa renomiranom kompanijom dugo pripreman.

– Model saradnje je dugo pripreman, a želja nam je da radimo projekte smart city –a, da bi poboljšali gradske elektronske servise. Zajednička želja je i zajedničko učešće u poboljšanju obrazovanja u IT sektoru. Već je planirano specijalno IT odeljenje u Zrenjaninskoj gimnaziji, u koje bi bile uključene i druge IT kompanije, ali i škole. Sve to u duhu povećanja tražnje kadrova iz ovog sektora – napominje Radišić.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Odeljenja planira i odobrava Ministarstvo prosvete za celu Srbiju.
    Gimnazija je imala odeljenje informatike.

sinovoz