Ekonomija YSLAJDER

ZGRADA U CENTRU DOBILA NOVOG VLASNIKA

zgrada
Na prodaju i ova zgrada

ZRENJANIN – Zgrada nekadašnje Treće zdravstvene stanice koja se nalazi na uglu Gimnazijske i ulice Svetozara Markovića, dobila je novog vlasnika.

 

zgrada
Zgrada nekadašnje Treće zdravstvene stanice

 

Zgradu, koja zauzima površinu od 205 kvadrata sa sedam prostorija kupilo je na nedavnoj licitaciji preduzeće EKO MABER INŽENJERING iz Pančeva po početnoj ceni od 103 100 evra.

 

Na sajtu pančevačkog preduzeća stoji da je onosvano 2010. tako što je preuzelo deo poslovanja od nekadašnjeg Mabera. Osnovne delatnosti preduzeća su čišćenje i servisiranje objekata industrijskih postrojenja i rezervoara, priprema gradilišta i sakupljanje i trensport neopasnog i opasnog otpada

Sama zgrada ima dugu i zanimljivu istoriju.

 

Podignuta je davne 1902. godine u stilu eklektike, može se saznati na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina. Kuću je podigao advokat i političar dr Svetozar Petrović, vođa radikala u Velikom Bečkereku. Imao je aktivnog učešća u javnom životu grada – bio je gradski odbornik, predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine i bliski saradnik Jaše Tomića.

 

Zgradu je 1921. godine otkupilo i preuredilo Opšte osiguravajuće društvo “Jugoslavija” iz Beograda. O tome svedoče i stilizovani inicijali JO koji se nalaze na medaljonu natprozorskog ugaonog frontona. Nakon Drugog svetskog rata kuća je konfiskovana i postaje opštenarodna imovina.

 

Gradsko veće dalo je saglasnost da se zgrada, koja je u javnom vlasništvu, može otuđiti.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz