Ekonomija

Zarade ispod republičkog proseka

ZRENJANIN – Prosečna neto zarada po zaposlenom isplaćena za mart ove godine u Srednjobanatskom okrugu iznosi 37.532 dinara i za 2,4 odsto je nominalno manja od iznosa isplaćenog u februaru ove godine, pokazala je najnovija analiza Zrenjaninske privredne komore.

Prosečna neto zarada u Zrenjaninu nešto iznad 40.000 dinara
Prosečna neto zarada u Zrenjaninu nešto iznad 40.000 dinara

Prosečno isplaćena neto zarada po zaposlenom u Srednjobanatskom okrugu u martu bila je najveća u gradu Zrenjaninu i iznosila je 40.069 dinara, što je za 7,1 odsto niže od republičkog proseka, dok je najniža neto zarada u tom periodu ostvarena u opštini Žitište u iznosu od 29.420 dinara i za 31,8 odsto je niža od proseka ostvarenog u Republici Srbiji.

Rast zarada u martu ove godine u odnosu na mesec pre toga ostvaren je jedino u opštini Žitište u iznosu od 0,1 odsto, dok je u gradu Zrenjaninu i ostalim opštinama ostvaren pad, pri čemu je najveći pad zabeležen u opštini Novi Bečej u iznosu od 6,9 odsto.

Podaci zrenjaninske Regionalne privredne komore su pokazali i da je uočljivo da prosečno neto isplaćena zarada po stanovniku u srednjobanatskom regionu u martu ove godine zaostaje za republičkim prosekom za 23,3 odsto, dok je najniža isplaćena zarada u opštini Sečanj za 2,4 puta manja od proseka zarade po stanovniku u Srbiji.

Kako se dodaje, takođe je zabrinjavajuća i činjenica da sve opštine u Srednjebanatskom regionu u martu ove godine ostvaruju neto zaradu po stanovniku ispod 50 odsto republičkog proseka.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.