• ZAPOŠLjAVANjE ŽENA U SREDNjEM BANATU: Koja zanimanja dame najčešće biraju

    Istraživanje portala „Zrenjaninski“ povodom 8. marta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 8.201 žena sa teritorije srednjeg Banata, od čega je 4.088 njih sa područja Zrenjanina.

    Žene se često odlučuju sa otvaranje salona lepote - "Studio Suzana"
    Žene se često odlučuju sa otvaranje salona lepote – „Studio Suzana“

    Gledajući po stručnoj spremi, najviše nezaposlenih žena – 3.722, ima trogodišnju ili četvorogodišnju srednju školu, zatim slede nekvalifikovane radnice sa prvim stepenom stručne spreme (3.218), onda one koje su fakultetski obrazovane (636), pa sa višom školom ili trogodišnjim visokim obrazovanjem (478), dok ostatak čine polukvalifikovane i VKV radnice.

    – Program samozapošljavanja, kao jedna je od aktivnih mera Nacionalne službe za zapošljavanje, namenjen je nezaposlenima koji su opredeljeni za pokretanje biznisa, i predstavlja institucionalnu podršku razvoju preduzetništva – finansijsku i stručnu. Najčešće se otvaraju firme iz oblasti usluga, zanatstva i proizvodnje – objašnjava za portal „Zrenjaninski“ portparolka zrenjaninske filijale NSZ Aleksandra Štrbac.

    Kada je reč o ženskom preduzetništvu, delatnost koju su najčešće pokretale žene preduzetnice u prethodnoj deceniji su knjigovodstvene agencije, frizerski saloni, saloni za negu lepote, krojačka preduzeća i trgovinske i ugostiteljske firme.

    – Za samozapošljavanje su više zainteresovani muškarci. Prošle godine program za samozapošljavanje koristilo je 67 žena. U periodu od 2004. do 2014. godine otvoreno je oko 1.200 firmi uz podršku ovog programa, a udeo preduzeća koje su pokrenule žene bio je 40 odsto – objašnjava Štrbac.

    Jedna od onih koje su odlučile da uzmu stvar u svoje ruke i pokrenu sopstveni biznis je Suzana Gut, vlasnica kozmetičkog salona „Studio Suzana“ iz Zrenjanina. Ona je 2012. završila obuku za kozmetičara, u organizaciji zrenjaninske filijale NSZ, a maja naredne godine je, uz finansijsku podršku programa za samozapošljavanje, registrovala kozmetički salon.

    – Subvencija od 160.000 dinara mi je mnogo značila i iskoristila sam je za kupovinu opreme, kao i za adaptaciju prostora u porodičnoj kući, u kojoj se nalazi salon. Mada je obuka za kozmetičara koju sam pohađala bila temeljna i dugotrajna, to je bila tek osnova za bavljenje ovim poslom. Posle toga sam, kao početnik u branši, odvojila novac za dodatnu edukaciju i pohađala sam dva seminara, a planiram da se uključim i u nove – ističe Gut.

    Gradska uprava vodi računa o ženama poručuje gradonačelnik Čedomir Janjić
    Gradska uprava vodi računa o ženama poručuje gradonačelnik Čedomir Janjić

    Gradska uprava Zrenjanin saopštila je danas da lokalna samouprava pruža značajnu podršku ženama u svim segmentima društvenog života.

    – Grad je u prošloj godini bio podnosilac i izvođač dva javna rada, u kojima su bile uključene žene. Važno je napomenuti da u Gradskoj upravi od šest odeljenja i načelnika, četiri su žene. U Skupštini grada, takođe, od 67 odbornika čak 27 su žene – istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]