Ekonomija Vesti Zrenjanin

Vlada Srbije daje kineskom investitoru zemljište u Zrenjaninu

linglong

U Zrenjaninu će u četvrtak biti potpisan ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u ovdašnjoj industrijskoj zoni, saopštila je Vlada Srbije.

 

Republika Srbija će, na osnovu zaključka Vlade, kineskom investitoru, kompaniji „Shandong Linglong“, za potrebe izgradnje fabrike, preneti 97 hektara građevinskog zemljišta, bez naknade.

 

U ime Republike Srbije, ugovor će, sa vlasnikom kineske kompanije, potpisati Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu.

 

Kompanija „Shandong Linglong“ će u osnivanje nove fabrike pneumatika uložiti 800 miliona evra. Fabrika će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse. Proizvodiće i poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva.

 

Projekat će biti završen u roku od sedam godina. U planu je zapošljavanje 1.500 ljudi, od čega će 1.200 radnih mesta biti otvoreno za lokalno stanovništvo. Preostalih 300 ljudi biće upućeno iz matičnog kineskog društva, a za potrebe instalacije opreme, probnog rada i obuke.

 

„Realizacija projekta doprineće industrijalizaciji grada Zrenjanina, a efekti će se odraziti i na region kao i na rast privrede Republike Srbije“, saopštila je Vlada Srbije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM