Ekonomija

Veliki skup levičara i radnika

ZRENJANIN – Međunarodna konferencija „Ekonomska demokratija i radničko akcionarstvo“, u organizaciji „Zrenjaninskog socijalnog foruma“, biće održana u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina 11. i 12. aprila.

Biće reči o radničkim iskustvima u Srbiji i Hrvatskoj
Biće reči o radničkim iskustvima u Srbiji i Hrvatskoj

Na konferenciji će biti predočena iskustva iz sveta i regiona u vezi sa radničkim akcionarstvom, kooperativama i drugim oblicima organizacije preduzeća, u kojima su radnici vlasnici i učestvuju u upravljanju. Na početku skupa posebna pažnja će biti posvećena kontekstu ekonomske krize u Evropskoj uniji. Cilj konferencije je, po rečima organizatora, da se levica afirmiše kao politički subjekat koji je sposoban da ponudi rešenja za najteže društvene probleme kao što su nezaposlenost, privredna zaostalost i slično.

U subotu, 11. aprila, s početkom u 10.15 časova, predavanje na temu ekonomske krize u Evropi i alternativa sadašnjoj ekonomskoj politici održaće Heinz Bierbaum iz Nemačke, redovni profesor ekonomije s težištem na politici i organizaciji preduzeća na Visokoj školi tehnike i ekonomije u Sarbrikenu. Zatim će o postojećim ekonomsko – demokratskim modelima u svetu i radničkom akcionarstvu govoriti Gabriele Herbert (Nemačka), osnivač Internacionalnog instituta za samoupravljanje, Jon Sarasua (Španija), predavač na Mondragon univerzitetu, i Diana Dovgan, politička činovnica u Evropskoj konfederaciji radnika i socijalnih kooperativa.

O iskustvima radničkog akcionarstva u Hrvatskoj i Srbiji pričaće Dragutin Varga, predsednik Regionalnog industrijskog sindikata i predsednik radničkog Upravnog odbora u preduzeću ITAS iz Ivaneca, i Branislav Markuš, dugogodišnji radnik zrenjaninske Fabrike lekova „Jugoremedija“.

Istog dana, od 17.15 časova, prisutnima na skupu obratiće se i Goran Jeras, menadžer i jedan od osnivača zadruge za Etičko finansiranje na temeljima prve etičke banke u Hrvatskoj, i Mohora Dorel, diplomirani pravnik sa dugogodišnjim radnim iskustvom u privredi, vanprivredi i sudstvu.

Drugog dana međunarodne konferencije, 12. aprila, s početkom u 10 časova, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u FAP-u Salko Trle, predsednik sindikata u IMK „14. oktobar“ Dejan Mutavdžić i generalni sekretar Saveza samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović, pozabaviće se aktuelnom situacijom u Srbiji, privatizacijom preduzeća u restrukturiranju i time koje delatnosti ne smeju biti privatizovane i kako sačuvati radna mesta.

„Autonomne levičarske grupe u Srbiji do sada su pretežno defanzivno delovale, reagovale su na slučajeve pljačkaške privatizacije i kršenja prava radnika. Nije bilo pokušaja da se izradi alternativni program ekonomske politike. Stoga, želimo da razvijemo debatu na kojoj će se raspravljati o tome da li su različiti modeli ekonomske demokratije primenljivi u Srbiji“, poručuju organizaotori međunarodne konferencije.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Добро је да комуњаре нису одабрале православни Ускрс за свој скуп…

  • Добро је да комуњаре нису одабрале православни Ускрс за свој скуп…