Ekonomija YSLAJDER

USKORO ODLUKA O PROŠIRENJU SKLADIŠTA BANATSKI DVOR

Gasprom

BANATSKI DVOR – “Srbijagas” će do kraja decembra doneti odluku o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, izjavio je savetnik generalnog direktora “Srbijagasa” Dragiša Martinović.

– Srbija može zajedno sa “Gaspromom” da proširuje Bantski Dvor i razmišlja o novom skladištu gasa, jer jedino su skladišta gasa nešto što će nam u narednom periodu omogućiti sigurno snabdevanje gasom Srbije i ta odluka se očekuje do kraja decembra, odnosno u narednih petnaestak dana – rekao je Martinović na konferenciji “Ekonomist: Svet u 2017”.

Na panelu o energetici, Martinović je u Skupštini Srbije istakao da je za “Srbijagas” veoma važno što realizuje količine gasa koje ima sa “Gaspromom”, a koje rastu svake godine.

– Ovo je četvrta godina u kojoj povećavamo obim kupovine i nama je drago da tržište gasa u Srbiji stabilno raste – istakao je Martinović.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović je ranije izjavio da bi za Srbiju bilo najpovoljnije da se kapacitet skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa sadašnjih 450 miliona kubnih metara proširi na milijardu kubika, jer bi tada bila “ispeglana” neravnomerna potrošnja koju imamo, a to je da zimi trošimo više, a leti manje tog energenta.

Naveo je i da bi sa kapacitetom skladišta od jedne milijarde kubika gasa bile ostvarene uštede i na transportu, a Srbija bi imala i skladište rezervi tog energenta. On je kazao da postoji i opcija da se skladište Banatski Dvor proširi na 750 miliona kubika gasa.

Podeli članak
sinovoz
FAM