Ekonomija YSLAJDER

USKORO ODLUKA O PROŠIRENJU SKLADIŠTA BANATSKI DVOR

Gasprom

BANATSKI DVOR – „Srbijagas“ će do kraja decembra doneti odluku o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, izjavio je savetnik generalnog direktora „Srbijagasa“ Dragiša Martinović.

– Srbija može zajedno sa „Gaspromom“ da proširuje Bantski Dvor i razmišlja o novom skladištu gasa, jer jedino su skladišta gasa nešto što će nam u narednom periodu omogućiti sigurno snabdevanje gasom Srbije i ta odluka se očekuje do kraja decembra, odnosno u narednih petnaestak dana – rekao je Martinović na konferenciji „Ekonomist: Svet u 2017“.

Na panelu o energetici, Martinović je u Skupštini Srbije istakao da je za „Srbijagas“ veoma važno što realizuje količine gasa koje ima sa „Gaspromom“, a koje rastu svake godine.

– Ovo je četvrta godina u kojoj povećavamo obim kupovine i nama je drago da tržište gasa u Srbiji stabilno raste – istakao je Martinović.

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je ranije izjavio da bi za Srbiju bilo najpovoljnije da se kapacitet skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa sadašnjih 450 miliona kubnih metara proširi na milijardu kubika, jer bi tada bila „ispeglana“ neravnomerna potrošnja koju imamo, a to je da zimi trošimo više, a leti manje tog energenta.

Naveo je i da bi sa kapacitetom skladišta od jedne milijarde kubika gasa bile ostvarene uštede i na transportu, a Srbija bi imala i skladište rezervi tog energenta. On je kazao da postoji i opcija da se skladište Banatski Dvor proširi na 750 miliona kubika gasa.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz