• Uporedite koliko košta vođenje tekućeg računa u pojedinačnim bankama

    Narodna banka Srbije (NBS) objavila je na svom sajtu uporedivu listu svih naknada koje finansijske kuće na domaćem tržištu naplaćuju građanima i privredi. To praktično znači da će građani moći da uporede koliko košta, na primer, vođenje tekućeg računa ili koja je cena dozvoljenog minusa u pojedinačnim bankama. Izmene svih nameta bankari će morati redovno […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uporedite koliko košta vođenje tekućeg računa u pojedinačnim bankama

    Narodna banka Srbije (NBS) objavila je na svom sajtu uporedivu listu svih naknada koje finansijske kuće na domaćem tržištu naplaćuju građanima i privredi. To praktično znači da će građani moći da uporede koliko košta, na primer, vođenje tekućeg računa ili koja je cena dozvoljenog minusa u pojedinačnim bankama. Izmene svih nameta bankari će morati redovno da dostavljaju NBS-u.

     

    „Građanima je data mogućnost da uporede sve cene i usluge koje nude platne institucije u Srbiji, što će im omogućiti da za sebe izaberu najpovoljniju uslugu“, objašnjavaju u NBS-u.

     

    Značajnu novinu predstavlja i to što će banke biti dužne da, najmanje jednom godišnje, dostave korisniku izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane s njegovim platnim računom. Na ovaj način, građani će imati uvid u godišnji, zbirni iznos naplaćenih naknada po pojedinačnim uslugama i zbirno za sve usluge, što će im omogućiti da steknu sliku o tome koliko novca godišnje ukupno izdvajaju za plaćanje pojedinačnih različitih naknada za usluge povezane s platnim računom.

     

    Mesečno vođenje računa staje od nule pa do nekoliko stotina dinara

     

    Najrasprostranjenija bankarska usluga kod nas je dinarski tekući račun. Po podacima Udruženja banaka Srbije za februar, kod nas u bankama ima 7.407.523 otvorena računa tog tipa. Građanima se nude brojni paketi koji nose silne pogodnosti, te svako može naći svoju dobitnu kombinaciju. No, uvek treba imati osnovni dinarski račun. Ali i tu pri izboru treba biti obazriv. Kada se račun otvara, klijente to ne košta ni dinar. Međutim, mesečno vođenje računa staje od nule pa do nekoliko stotina dinara. Za one koji tek otvaraju račun ili se spremaju da menjaju banku evo i uporednih podataka o tome.

     

    Po podacima NBS-a, najpovoljnije je račun otvoriti kod Oportjuniti banke. Tu u rubrici „Vođenje računa“ piše „besplatno“. Problem je što je ta banka prema poslovnoj politici posvećana radu s malim biznisom i nema veliku mrežu poslovnih jedninica. Za starije klijente to može biti problem.

     

    Vođenje računa kod banke Poštanska štedionica spada u jeftinije. Klijenti koji preko njih primaju platu ili penziju dobijaju mesečno vođenje za 70 dinara ako su penzioneri, dok je za zaposlene to 110 dinara. Za druge to je 90 dinara, odnosno 145.

     

    Kod Direktne i Erste banke vođenje osnovnog računa je 150 dinara mesečno. Novi klijenti Erste banke prve godine vođenje računa dobijaju na poklon ili  besplatno. U Sberbanci je ova usluga 95 dinara. U Intezi osnovni račun staje 195 dinara. Ko otvori isti tip računa u Rajfajzen banci, vođenje plaća 250 dinara mesečno.

     

    Uz osnovno evidentiranje priliva i odliva na računima, banke klijentima daju besplatno bar „dina” karticu. Inteza im dodatno uručuje i „vizu” bez troškova.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Kod ERSTE banke kada dignes kredit da bi kupio nesto u prodavnici vodjenje takvog racuna je 250 dinara . To Vam je istina a ne ova Vasa .

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]