• U prošloj godini otvoreno devet stečajnih postupaka

    Na teritoriji koju pokriva Privredni sud u Zrenjaninu u prošloj godini otvoreno je devet stečajnih postupaka, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.   Na spisku preduzeća koja su se našla u finansijskim problemima, a za koje je jedino rešenje stečaj, nalaze se čak dva brodogradilišta. Jedno je „Šipjard Bomeks 4M“ iz Perleza, a drugo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U prošloj godini otvoreno devet stečajnih postupaka

    Na teritoriji koju pokriva Privredni sud u Zrenjaninu u prošloj godini otvoreno je devet stečajnih postupaka, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

     

    Na spisku preduzeća koja su se našla u finansijskim problemima, a za koje je jedino rešenje stečaj, nalaze se čak dva brodogradilišta. Jedno je „Šipjard Bomeks 4M“ iz Perleza, a drugo „M.C.I“ iz Novog Bečeja.

     

    Brodogradilište iz Perleza, smešteno pored puta Zrenjanin – Beograd, u finansijskim je problemima već duže vreme. Pre nekoliko godina spas je pokušalo da nađe kroz stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije. Račun preduzeća se našao u blokadi, dok su dugovi narasli na više stotina miliona dinara. Zbog toga su se ređale izvršne presude i pokušaji prodaje imovine, kako bi poverioci naplatili svoja potraživanja. Poreska uprava Srbije je prošle godine saopštila da je perlesko brodogradilište jedno od tri aktivne srednjobanatske firme koje se nalaze na spisku najvećih poreskih dužnika.

     

    Priča o „Vojvodinaputu“ slika je i prilika stečaja na srpski način

     

    Kada je reč o drugom brodogradilištu, predlog za pokretanje stečaja podnelo je preduzeće „Holdco Two“ doo iz Beograda. Kao razlog, navedeno je da je brodogradilište „M.C.I“ već tri godine u blokadi, da je nesposobno da izvršava svoje finansijske obaveze i da je račun preduzeća blokiran na 35,6 miliona dinara.

     

    Stečajni postupak, nakon neuspešnih pokušaja da preduzeće oživi kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije, lane je otvoren i u „Vojvodinaputu“. Priča o „Vojvodinaputu“, koja se godinama protezala, slika je i prilika stečaja na srpski način – loše privatizacije, blokade računa, štrajkova radnika i na kraju totalnog kraha. Firma koja je vodila računa o izgradnji i održavanju banatskih i ostalih drumova privatizovana je krajem 2005. godine. Od tada je promenila nekoliko vlasnika. U međuvremenu se, zahvaljujući privatnim tužbama poverilaca, imovina rasprodavala. Svojevremeno je i većina od preko 300 radnika, koliko ih je nekada ovde radilo, stupila u generalni štrajk. Ključni razlozi za ovako radikalan bunt bili su kašnjenje plata i neisplaćeni prekovremeni rad. Menadžment je tada uveravao da situacija u ovoj putarskoj firmi nije dramatična i da je takvo stanje posledica ranijih zaduživanja kod poslovnih banaka.

     

    Stečaj u firmi „KMKM fashion“ zanimljiv iz nekoliko razloga

     

    Stečaj je otvoren i u preduzećima „Minel Lux company“, „Promilch Palatinuš“, „Marine design solution“, „Holteh“ doo, „In-sport“ i „KMKM fashion“. Stečaj u ovoj poslednjoj firmi zanimljiv je iz nekoliko razloga. Zahtev za otvaranje stečajnog postupka podnela je Gradska opština Vračar iz Beograda. „KMKM fashion“ joj ostao dužan 27,8 miliona dinara.

     

    Kada su pokušali da dug naplate, Vračarci su shvatili da je preduzeće u postupku prinudne likvidacije počev od 15. maja 2018. godine zbog blokade računa i dugovanja raznim poveriocima od 85,8 miliona dinara. A kad su pokušali da obaveste dužnika, shvatili su da nemaju kome da pišu, jer u registru Agencije za privredne registre nije upisano lice ovlašćeno za zastupanje.

     

    Pregledom u APR-u može se videti da ne postoje nikakvi podaci vezani na Nadzorni, Upravni odbor, finansijske izveštaje…

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]