Ekonomija Vesti Zrenjanin

Tržišna inspekcija kontroliše da li je roba u trgovinama propisno označena

tržišna inspekcija
Foto: Pixabay

U skladu sa Zakonom o trgovinom, od 31. januara ove godine počela je da se primenjuje odredba člana 34. stav 8. ovog Zakona. Njome se propisuje da roba u trgovinama na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (Gtin identifikacijom, QR kodom i drugo).

 

„Rešenja predviđena ovim članom Zakona o trgovini trebalo bi da dodatno doprinesu povećanju nivoa zaštite potrošača i učesnika u distributivnom lancu. Trebalo bi, takođe, da dovede do unapređenja trgovine i smanjenja troškova kod svih učesnika u tom lancu. Tržišna inspekcija će kontrolisati primenu Zakona, u skladu sa planovima rada i po prijavama potrošača“, saopšteno je iz Srednjobanatskog upravnog okruga.

 

Pročitajte još: GSIGMA: Tržište nekretnina u poslednje dve godine beleži veliki rast

 

Srednjobanatski upravni okrug, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zrenjanin, planira da u skorije vreme organizuje informativni sastanak u vezi sa primenom ovog Zakona, koji propisuje obavezu da roba bude deklarisana bar-kodom ili QR kodom.

 

Za sva pojašnjenja i dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Sektoru za trgovinu, usluge i politiku konkurencije. Kontakt telefon je 011/ 362 21 13 i 011/ 361 96 91. E-mail je maja.petrovic@mtt.gov.rs

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM